Završena deonica Koridora 11, od Uba do Lajkovca

Biznis 12. dec 201409:19 > 09:23
Izvor: Tanjug/Aleksandar Stojanović

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas završenu deonicu Koridora 11 od Uba do Lajkovca, dužine 12,5 kilometara, na kojoj su bile angažovane domaće firme - "Planum" i "Putevi Užice".

Završetak deonice za svega tri meseca rezultat je pojačane kontrole i jasnog plana za okončanje tog posla, rekla je Mihajlović novinarima i istakla da će ubuduće svi izvođači radova imati podršku države uz jasna pravila.

Izgadnja jednog kilometra autoputa koštala šest miliona evra

Komentarišući završetak deonice na koji se godinama čekalo, Mihajlović je rekla da pre tri meseca nije izgledalo da će radovi biti okončani, da je bilo ozbiljnih problema, a osnovni se odnosio na to što nije bilo jasnih pravila i kriterijuma države kao izvođača i samim tim su, kako je ocenila, mnoge stvari bile dozvoljene.

Mihajlović je podsetila da je u junu potpisan 11. aneks i da je rok za završetak deonice bio 27. novembar.

„Ja sam rekla to je poslednji aneks koji ćemo potpisivati“, naglasila je ona i poručila izvođačima da može da se desi potpisivanje jednog do dva aneksa i da je to normalno, ali ne i više.

Govoreći o uloženim sredstvima, Mihajlović je navela da je vrednost dodatnih radova bila milijardu dinara, bez obzira na uštede od 350 miliona dinara.

Ona je napomenula da je u proseku izgadnja jednog kilometra autoputa na ovoj deonici koštala šest miliona evra.

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da su radovi mogli da budu mnogo brže završeni i složio se sa ministarkom da mora biti pojačana kontrola izvođača kako bi se dnevno ispunjavao predviđeni plan.