Neispravne deklaracije najčešće na hlebu i "zdravoj hrani"

Biznis 13. sep. 201611:40 > 11:41
Podeli:
Izvor: N1

Ispravnu deklaraciju u prodavnicama u Srbiji ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, a 32 odsto ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sprovela organizacija IHIS Nutricionizam. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.500 proizvoda.

Utvrđeno je da su najbolje deklarisani slatki i slani konditorski proizvodi, dok najviše neodgovarajućih oznaka imaju hleb, peciva i roba označena kao „zdrava hrana“.

Kako je saopštio IHIS Nutricionizam, najviše primera namernog zavođenja potrošača je u kategoriji bezalkoholnih pića na kojima su oznake o nepostojećem kvalitetu.

„Pravilnik o deklarisanju uticao je na poboljšanje ispravnosti deklaracija prehrambenih proizvoda samo za dva odsto, ali je očigledan njegov pozitivan uticaj kako na tekstove deklaracija, koje su postale čitljivije i jasnije, tako i na sigurnost pri izboru adekvatnih proizvoda, što je naročito značajno potrošačima koji imaju probleme sa alergenima“, rekla je direktorka IHIS Nutricionizma Danica Zarić.

IHIS Nutricionizam je članica IHIS Naučno – tehnološkog parka Zemun, koja radi na razvoju, kreiranju i deklarisanju prehrambenih i funkcionalnih proizvoda.