Evropska komisija povukla predlog o ukidanju rominga

Biznis 09. sep. 201613:46 > 13:56
Podeli:
Izvor: Pexels.com

Evropska komisija povukla je predlog o ukidanju rominga unutar EU u trajanju do 90 dana godišnje zbog oštrih kritika da je predlog nedovoljno ambiciozan, jer se očekivalo da se dodatno naplaćivanje za razgovore u drugoj zemlji članici ukine bez ograničenja.

„Službe (Evropske) komisije su, po nalogu (predsednika Žan-Kloda) Junkera povukle predlog i rade na novoj verziji“, navodi se na sajtu Komisije.

Tekst predstavljen u ponedeljak predviđao je da se troškovi za pozive u inostranstvu, odnosno roming, unutar EU ukinu najmanje za 90 dana godišnje, što bi značilo da građani EU tokom boravka u drugoj zemlji članici plaćaju razgovore, poruke i prenos podataka po standardnom cenovniku koji bi plaćali u svojoj zemlji.

Odmah su počele da pljušte kritike na račun ovog predloga zbog manjka ambicija, budući da je Komisija 2015. najavila da će se 2017. u potpunosti ukinuti mogućnost viših cena za korišćenje telefona u inostranstvu.

Prema jednom evropskom izvoru, „reakcije su bile razlog za odluku predsednika EK“ da povuče predlog.

Povlačenje je dosta retko za predloge propisa u EU, gde se oni, pogotovo ako su tehničke prirode poput ovog o romingu, menjaju tokom razgovora između Komisije, komiteta eksperata i predstavnika država članica.

„Čekamo da Evropska komisija pošalje snažan signal“ za novi tekst „sledeće nedelje“, saopštio je povodom povlačenja teksta predsednik Grupe evropskih narodnih stranaka EPP, odnosno stranaka desnog centra i desnice u Evropskom parlamentu, Mandfred Veber.

Ograničenjem ukidanja rominga na najmanje 90 dana godišnje Brisel je želeo da pruži zaštitu operaterima od mogućih zloupotreba korisnika, poput toga da neko kupi telefonsku SIM karticu u zemlji u kojoj su cene niže, i da je cele godine koristi u drugoj zemlji. 

Kako je prilikom predstavljanja predloga navela jedna portparolka Evropske komisije, ovo je bilo samo minimalno ograničenje, što znači da su operateri mogli da ponude i neograničeno korišćenje telefona u inostranstvu ili veliku količinu podataka u celoj Evropi cele godine, kao što je i sada slučaj s nekim zemljama.

Predlog Komisije podrazumevao je i ograničenje potrošnje, pri čemu bi se ograničenje postavljalo na osnovu prosečne količine podataka, unapred izračunate, a cilj ovog ograničenja takođe je bio da se izbegnu zloupotrebe.

Dodatni troškovi, koji bi se mogli nametnuti nakon prekoračenja ograničenja, trebalo je da iznose četiri centa po minutu razgovora, jedan cent za kratke tekstualne poruke i 0,85 centa po megabajtu podataka, šo su cene koje još niusu potvrđene.

„Da se razumemo, ukinuli smo dodatne cene rominga“, branio se u sredu portparol Komisije Margaritis Šinas tokom redovnog dnevnog susreta s novinarima. 

On je rekao i da je prosečan boravak Evropljana, koji putuju, 12 dana, dok je Komisija otišla mnogo dalje od toga ukinuvši dodatne troškove za 90 dana godišnje. 

„Troškovi rominga bi trebalo da budu ukinuti cele godine, ne samo 90 dana godišnje. Pozivam Evropsku komisijiu da revidira predlog“, oglasio se na društvenoj mreži Tviter uticajni evropski poslanik Gi Ferhofstat, predsednik grupe liberala u Evropskom parlamentu Alde.