Brnabić: Radićemo na strategiji decentralizacije

Biznis 07. sep 201616:06 > 16:08
Izvor: Tanjug screenshot

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji, ambasadorom Peterom Burkhardom o nastavku saradnje Vlade Srbije i Misije OEBS-a, kao i planiranim aktivnostima ministarstva u narednom periodu.

Kako je saopštilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Brnabić je zahvalila na dosadašnjoj podršci i izrazila očekivanje da će se uspešna saradnja nastaviti i produbiti, kao i da će Misija OEBS-a biti uključena u aktivnosti Ministarstva.

Dodaje se da je Brnabić istakla i da će resorno ministarstvo u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova opština (SKGO) raditi na strategiji decentralizacije, jer je uočeno da pojedine nadležnosti prenete jedinicama lokalne samouprave, poput onih u obrazovanju i zdravstvu, nisu dale očekivane rezultate.

U saopštenju se ističe da je Brnabić je kazala, a ambasador Burkhard se složio sa konstatacijom da su lokalni saveti za bezbednost dobar mehanizam koji bi trebalo dalje razvijati, u interesu građana.

„Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena nacionalnim manjinama i unapređenju zakonskih okvira koji pokriva ta pitanja. Istaknuto je i ;da su u pripremi izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Planirano je organizovanje javnih rasprava i dalje konsultacije sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina u narednom periodu“, piše.

Dodaje se da je ambasador Burkhard rekao da je kvalitetna javna administracija preduslov za demokratizaciju društva i ekonomski napredak.

On je istakao i saradnju sa SKGO na polju platforme eLearning i afirmacije koncepta dobre uprave i podvukao da je uočio veliku posvećenost i entuzijazam lokalnih službenika.