EU: Nastavljaju se pregovori o trgovinskom sporazumu sa SAD

Biznis 29. avg 201616:51 > 16:53
Izvor: AFP/Philippe Huguen

Portparol Evropske komisije izjavio je da je Evropska unija dobila jednoglasan mandat država članica da završi pregovore o sporazumu slobodne trgovine između EU i SAD, koje je nemački vicekancelar u nedelju proglasio propalim.

Zigmar Gabrijel, vicekancelar i ministar privrede Nemačke, najveće evropske ekonomije, u nedelju je rekao da su pregovori o Transatlantskom sporazumu o trgovini (TTIP) sa SAD propali jer je EU odbila neke američke zahteve.

„Pregovori s SAD su de fakto propali jer mi kao Evropljani ne smemo da pokleknemo pred američkim zahtevima“, rekao je Gabrijel u razgovoru za ZDF.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas je na pitanje o Gabrijelovoj izjavi, rekao da pregovori i dalje traju.

„Iako za trgovinske pregovore treba dosta vremena, lopta se i dalje kotrlja, a Komisija čvrsto napreduje u pregovorima o TTIP-u koji su u toku“, istakao je Šinas na konferenciji za medije.

„Razgovori ulaze u presudnu fazu sad kad imamo predloge za gotovo sva poglavlja, i dobar uvid u obrise budućeg sporazuma“, dodao je Šinas.

Kroz tri godine pregovora nisu uspele da se nadvladaju mnogobrojne nesuglasice između dve strane, poput pitanja bezbednosti hrane i životne sredine, a kritičari smatraju da bi taj dogovor dao preveliku moć multinacionalnim kompanijama, nauštrb radnika i potrošača.

Pobornici sporazuma vide ga kao nešto što će doneti privredni rast s obe strane Atlantskog okeana. Ministri privrede EU o ovoj temi će razgovarati na susretu u Bratislavi 22. septembra.

Šinas je rekao da je Komisija spremna da finalizira dogovor do kraja godine, ali ne na štetu „evropske bezbednosti, zdravstvenih, društvenih i standarda zaštite podataka, te kulturne različitosti“.

Britanska odluka o napuštanju EU dodatno je zamaglila sliku o pregovorima, iako Šinas insistira da Brisel i dalje raspravlja u ime 28 država članica, uključujući Veliku Britaniju.

Bregzit je podstakao sumnje da TTIP neće biti dovršen u poslednjim mesecima mandata američkog predsednika Baraka Obame, a u tom sporazumu je nejasan i status Velike Britanije koja razmatra svoje buduću vezu s EU.