Hemofarm kupio kompaniju Ivančić i sinovi, cene lekova iste

Biznis 25. avg 201617:38 > 17:46
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija Hemofarm preuzela je imovinu kompanije "Ivančić i sinovi" i time se njen tržišni udeo na srpskom farmaceutskom tržištu povećao za 9 odsto, i to u segmentu lekova koji se izdaju bez recepta, dodataka ishrani i medicinskih sredstava, kaže za Infobiz direktor sektora za korporativni razvoj Hemofarma Žarko Lelovac.

Takvo širenje poslovanja ne dovodi Hemofarm u monopolski položaj, navodi Lelovac.

On ne otkriva vrednost akvizicije, i kaže da je to poslovna tajna i naglašava da će svi zaposleni u kompaniji „Ivančić i sinovi“ zadržati svoja radna mesta i da transakcija ne donosi racionalizaciju u broju zaposlenih.

Glavni cilj nam je da naši proizvodi postanu još pristupačniji potrošačima u Srbiji, rekao je Lelovac.

Na pitanje da li to znači da će se menjati cene proizvoda koji preuzimanjem imovine kompanije „Ivančić i sinovi“ Hemofarm dobija u svom portfoliju, on navodi da se cene neće menjati.

Govoreći o srpskom farmaceutskom tržištu, Lelovac je ocenio da je ono dinamično, ali da se suočava sa brojnim problemima finansijske prirode, zbog restriktivne politike budžeta, ali i slabe kupovne moći građana.

Trend u svetu jeste da se farmaceutske kompanije spajaju i nastupaju zajednički i udružuju se u kreiranju novih proizvoda. Kada imate veću paletu proizvoda možete da ponudite i bolje uslove, što je jedan od osnovnih zahteva i potrošača i zdravstvenih ustanova. Teško je predvideti šta će se dešavati na srpskom farmaceutskom tržištu, ali Hemofarm se neće zaustaviti na ovoj akviziciji, koja mu nije prva. U potrazi za prilikom da dalje širi poslovanje, Hemofarm procenjuje i situaciju u ostalim zemljama regiona, kaže Lelovac.

Više ekonomskih vesti možete pogledati u emisiji InfoBiz, radnim danom od 18.10.