Vulin: U PIO fond uplaćeno više novca od planiranog

Biznis 14. avg 201612:19 > 12:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dušan Aničić

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je u Jagodini da je u ovoj godini, zaključno sa 11. avgustom. u Fond Penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) uplaćeno 4,4 milijarde dinara više nego što je planirano, odnosno oko dva odsto više od planiranog.

„To znači da je PIO fond već sada povukao na ime dotacija 13,8 milijardi dinara manje nego što je planirano i to znači da ako se ovako nastavi do kraja godine ćemo imati svega 35 procenata dotacija za penzije“, rekao je Vulin prilikom obilaska Gerontološkog centra u Jagodini.

On je dodao da je 2012. nivo dotacija za penzije iznosio 48 procenata i da je to „apsolutan dokaz“ da privreda bolje radi i da ima više zaposlenih.

„Nivo doprinosa je viši nego što je rast zarada. To znači da je veći broj radnika prijavljen… Neki su došli iz sive zone zahvaljujući radu inspekcija, ali i značajnom broju novootvorenh radnih mesta“, kazao je Vulin.

Vulin je ponovio da se politika nove vlade, kada je u pitanju socijalna zaštita, neće menjati i da će vlada voditi računa da se nivo dostignutih socijalnih prava očuva, „a tamo gde je moguće, i poveća“.

„Trudićemo se da zadržimo postojeći nivo socijalnih prava i socijalnih davanja i gde je moguće da proširimo. Vodićemo računa da pomoć bude dostupna onima kojima je potrebna“, istakao je ministar.

Vulin je kazao i da sve ustanove tipa kao što je Gerontološki centar u Jagodini, bez obzira da li su državne ili privatne, po kvalitetu usluga moraju da budu apsolutno izjednačene.

On se u Gerontološkom centru u Jagodini sastao sa predstavnicima Fonda PIO čiji su lekari obavili preglede korisnika u okviru zajedničke akcije sa ustanovama socijalne zaštite.