Srbija i Makedonija izjednačavaju cenu uverenja za pšenicu

Biznis 12. avg 201615:28 > 15:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eduard Korniyenko

Makedonija i Srbija postigle su dogovor o naplati iste cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, rečeno je posle sastanka resornih ministara dve zemlje.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Makedonije Mihail Cvetkov rekao je novinarima da će Makedonija sniziti cenu tih uverenja na nivo koji naplaćuje Srbija.

„Naša informacija je da Srbija naplaćuje 8.550 denara, dok je kod nas 10.000 do 11.000 denara“, rekao je Cvetkov.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da Srbija i Makedonija uklanjaju vancarinske barijere i da će dve zemlje izjednačiti cene fitosanitarnih uverenja, ali da je trajno rešenje medjusobno priznavanje tih dokumenata, kako bi u velikoj meri sprečili da se ovakve stvari u budućnosti ponavljaju.

Ljajić je izrazio zadovoljstvo rezultatima sastanka, ističući da je Makedonija za Srbiju vrlo važan spoljnotrgovinski partner i da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren spoljnotrgovinski rast od oko 13 odsto.

„Ovo će po svemu sudeći biti rekordna godina. Mi želimo da se taj trend nastavi i ono što je poenta ovog sastanka je da uklanjamo sve vancarinske barijere koje su u prošlosti postojale sa obe strane“, rekao je Ljajić.

Dve zemlje, kako je istakao, treba da nastave da rade na uklanjanju ne samo vancarinskih barijera.

„Treba da govorimo o unapredjenju naše trgovinske razmene i o mogućnostima zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Kad to kažem pre svega mislim na Rusiju kao potencijalno značajno tržište“, rekao je Ljajić.

Cvetkov je rekao da je sa Ljajićem razgovarao o problemu jeftinog uvoznog brašna, što je Makedoniji jako bitno, jer 95 odsto brašna i pšenice dolazi iz Srbije.

„Mislim da će i dalje ostati tako, ali problem je mnogo niska cena brašna, a najniža cena uvoznog brašna je skoro ista kao cena pšenice uvezene iz Srbije. To je malo nelogično, da cena pšenice i brašna bude ista“, rekao je makedonski ministar poljoprivrede.

Dodao je da je sa Ljajićem dogovoreno da pitanje niske cene brašna koje se uvozi iz Srbije danas ne mogu da reše i da će biti napravljeni timovi i da će i to pitanje biti rešeno.

Na sastanku je, dodao je, razgovarano i o problemu izvoza makedonske mesne industrije u Srbiju i dogovoren je način na koji će se to brzo rešavati.

Ljajić i Cvetkov razmatrali su i problem sa imenom vina iz Makedonije na srpskom tržištu, jer je Grčka zaštitila ime „makedonsko“.

„Sa Srbijom imamo tradicionalno dobre odnose i dogovorili smo se da ih još više poboljšavamo“, rekao je Cvetkov i dodao da je sa Ljajićem razgovarao i o zajedničkom nastupu dve zemlje na trećim tržištima.