Evro na novoj najnižoj vrednosti

Biznis 08. dec 201414:46 > 14:47
Izvor: Freeimages/StarLight

Na svetskim valutnim tržištima evro je pao na novu najnižu vrednost u više od dve godine, jer je evropska valuta pod pritiskom zbog smanjenja kreditnog rejtinga Italije.

U današnjoj analizi brokerske kuće Prudens Kepital (Prudence Capital) navodi se da se vrednost evra danas kotira na 1,2252 dolara, što je njegova nova najniža vrednost od avgusta 2012. godine, dok, s druge strane, američki dolar nastavlja rast zbog spekulacija o povećanju kamata u SAD-u.

Uspon dolara započeo je u petak, zahvaljujući podacima s američkog tržišta rada, koji su daleko bolji od očekivanih, a što je dodatno podstaklo spekulacije da bi Američka federalna banka mogla povećati ključne kamate pre nego što se to očekuje.

Istovremeno, ekonomija evrozone nije u dobrom stanju, preti joj i deflacija, pa se očekuju nove podsticajne mere Evropske centralne banke.

Na tržištima su se čak proširile spekulacije kako ECB namerno dopušta slabljenje evra, jer bi to moglo ubrzati evropski izvoz, što bi doprinelo privrednom rastu u zoni evra.