Oglašena prodaja Luke Beograd – objekti "teški" 7,6 miliona

Biznis 21. jul 201618:40 > 18:47
Izvor: N1

Luka Beograd oglasila je drugi put u prethodnih sedam meseci prodaju imovine putem javnog prikupljanja ponuda. Na prodaju su 22 objekta i još pet objekata firme "Nova luka" - ukupne vrednosti 7,6 miliona evra. Kakav je signal rasprodaja nekretnina za dalju sudbinu Luke "Beograd"?

Luka „Beograd“ – skupo beogradsko priobalje – 220 hektara na luksuznoj prestoničkoj lokaciji, čiji su objekti po četvri put na prodaji? Ništa novo – tvrde za N1 u Luci „Beograd“ – prodaja se sprovodi po unapred utvrđenom planu reorganizacije Luke, koja je na snazi sve od 2014. godine.

„Luka „Beograd“ A.D. postigla je dogovor sa poveriocima, a u skladu sa UUPR-om, da će namirenje duga uslediti iz prodaje nekretnina, odnosno imovine Luke „Beograd“, koja ima obavezu da se najmanje jednom godišnje oglašava i na tržište ponudi objekte, kojima je unapred utvrđena vrednost od strane procenitelja“, navode iz Luke Beograd.

Sada ponuđeni objekti nalaze se u opštini Palilula, među kojima su dva posebno na ceni – magacin prehrambenih proizvoda, sa ukupnom površinom od 9.982 kvadratna metra i početnom cenom od 2.317.250 evra. Tik do njega, magacin „Sava“, površine 7.480 kvadrata, početne vrednosti 2.199.120 evra.

N1

Ipak, dug Luke „Beograd“ – prenose mediji- prema poveriocima je 63 miliona evra. No, savetnik za investicije, Mahmud Bušatlija, podseća – to je suma za 20 miliona evra veća, nego što je 40 odsto akcija preduzeća koštalo kada se privatizacija izvršena.

„Obaveza je bila da se imovinom garantuje da će se vratiti državi ono što se dugovalo, tako da nije ništa neobično što je taj oglas ponovo izašao i imovina se prodaje, ali bojim se da tržište može teško prihvatiti, jer dosada nije. Vlasnici novi nikada nisu pokazali interes da lučku delatnost uznapređju, njima je jedini cilj da se tom zemljištu promeni namena“, rekao je savetnik za investicije Mahmud Bušatlija.

A jedan od planova za beogradsku obalu – bio je i projekat „Grad na vodi“, koji nikada nije realizovan. Nekašnji glavni arhitekta Grada Beograda, Đorđe Bobić kaže – zemljište Luke „Beograd“ je izgubio kvalitet za privlačenje investitora.

„Može da se reši tako što će rasprodati razne parcele, pa će onda na tim parcelama svako zidati šta mu je zgodno i time se gubi zapravo koncept. Uz Beograd na vodi, uz ovu priču na drugoj strani Save, sa ovim konkursom koji je obavljen, ovo zemljište je tužno i samo“, smatra bivši glavni arhitekta grada Beograda Đorđe Bobić.

Na koje se nije lako usidriti, jer se već godinama vodi spor na relaciji Luka – Grad Beograd. I dodaju – uprkos činjenici da Luka sa Gradom Beogradom oko zemljišta ima spor, koji više od deset godina nije dobio epilog – na prodaju nije zemljište, već isključivo imovina.