Podrška USAID Srbiji 370 miliona dolara tokom 15 godina

Biznis 12. jul 201613:43 > 19:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Američki ambsador u Beogradu Kajl Skat je izjavio da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) za proteklih 15 godina obezbedila 370 miliona dolara kao podršku ekonomskom razvoju Srbije.

Govoreći o kraju Projekta održivog lokalnog razvoja, Skat je rekao da je podrška USAID za 32 opštine u osam regiona u Srbiji u proteklih šest godina doprinela dolasku stotina miliona dolara investicija, otvaranju hiljada radnih mesta i pristupu stranim tržištima. 

U projektu su učestvovale lokalne samouprave iz Vranja, Niša, Novog Pazara, Kraljeva, Užica, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina. 

Pružena je podrška proizvodnji džinsa u Novom Pazaru, obuće i nameštaja u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, hrane u Vojvodini, izjavio je Skat, dodavši da nosi „kvalitetne“ farmerke iz Novog Pazara i cipele iz Vranja. 

„Ako žele da prežive i da rastu, kompanije iz Srbije moraju da se šire na međunarodno tržište“, rekao je Skat, uz ocenu da unapređenje tehnologije utiče na bolju konkurentnost. 

„Savremeni potrošač ima luksuz da bude izbirljiv. Globalno tržište zahteva promenu standarda, proizvodnog procesa, komunikacije sa kupcem. To je težak zadatak i srž onoga što znači biti preduzetnik“, izjavio je Skat.

On je ocenio da mala i srednja preduzeća imaju potencijal za uspeh na međunarodnom tržištu i da lokalni ekonomski razvoj u Srbiji ima ogromne mogućnosti, koje treba realizovati. 

„Cilj projekta je bilo otvaranje novih radnih mesta u gradovima gde je nezaposlenost bila najveća. Projekat je završen uspešno“, rekao je Skat.

Opširnije u prilogu Vojislava Stevanovića: