Ministarka poziva poljoprivrednike da konkurišu za kredite

Biznis 08. jul 201617:23 > 17:26
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas u Zaječaru da je subvencionisanim kreditima u poljoprivredu ove godine uloženo 2,7 milijarde dinara i pozvala poljoprivrednike da nastave da konkurišu.

Ona je rekla da je za dva meseca primljeno više od 2.000 zahteva i da su „do sada su za ove namene plasirana sredstva u iznosu od 2,7 milijardi dinara“, saopštilo je resorno ministarstvo.

Bogosavljević Bošković je rekla da je u odnosu na 2015. ukupan iznos kredita povećan za 45 odsto, navodi se u saopštenju.

Ona je pozvala poljoprivrednike da iskoriste „izuzetno povoljne uslove kreditiranja sa niskom kamatnom stopom od tri odsto i fiksnom dinarskom ratom“.

Kako tvrdi ministarka, poljoprivrednici ova sredstva uglavnom koriste za nabavku opreme. Reč je o kreditima sa fiksnom kamatnom stopom od tri odsto na godišnjem nivou i grejs periodom od godinu dana, a poljoprivrednici imaju rok od tri godine da ga vrate.

Naglasila je takođe da proizvođačima mleka slede podsticajna sredstva, u iznosu od 200 evra po mlečnom grlu, uz premije za mleko.

Bogosavljević Bošković je posetila mlekaru Zaječar i s rukovodstvom razgovarala o otkupu mleka na terenu a obišla je u selu Gamzigrad i gazdinstvo Ljubiše Mihajlovića koji dnevno 300 do 350 litara mleka isporučuje zaječarskoj mlekari.

Ona je rekla da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uspelo da u poslednje dve godine zadrži sve mere koje mogu da pomognu mlekarskom sektoru.

Resorno ministarstvo daje 25.000 dinara po mlečnom grlu, uz premije za mleko, a takođe ima i mere podsticaja za nabavku opreme za primarnu proizvodnju i preradu, rekla je ministarka.