Od Nove godine radili smo za državu, od danas za sebe

Biznis 08. jun. 201618:17 > 18:18
Podeli:
Izvor: Freeimages.com

Sve što su građani Srbije zaradili od 1. januara do danas, 8. juna, odnosno celokupna suma tog novca, data je državi za poreze i doprinose. Od danas poreski obveznici Srbije počinju da rade za sebe i svoje porodice, a ne za državu, poručuje libertarijanski klub Libek.

Poresko opterećenje na svaku zaradu u Srbiji, pa i minimalnu, iznosi 64,3 odsto, a građani malo znaju o tome kako se troši novac od PDV-a, akciza i drugih poreza koje svakodnevno plaćaju. Zato bi potrošnja tih sredstava morala da bude transparentnija, stav je Libeka.

Povodom Dana poreske slobode, Vlada Srbije, kako kažu, mora da bude odgovorna prema zajedničkom novčaniku, koji nazivamo republičkim budžetom. Libek traži od vlade da smanji poreske namete privredi i javnu potrošnju, koja je dostigla 43 odsto BDB.

„Prihodi od parafiskalnih nameta koji niko ne zna koliko ih tačno ima. NALED je izbrojao da ih ima nekoliko stotina u Srbiji i otprilike iznose oko četiri odsto BDP-a. Dakle to je skoro duplo u odnosu na uporedive zemlje iz Evrope. Da bi Srbija mogla da bude država blagostanja mora prvo da se ekonomski razvije, a da bi se razvila mora da smanji poreske stope na nivo uporediv sa zemljama u okruženju ili sa zemljama sa istom stopom razvoja. Da bi Srbija mogla dugoročno da raste mora da smanji opterećenja privrede, pre svega parafiskalne nemete i posle toga namete za rad“, objašnjava Mihajlo Gajić iz Libeka.

U Hrvatskoj je ukupno poresko opterećenje radnika sa prosečnom platom veće od 50 odsto, što znači da prosečan hrvatski poreski obveznik radi za državu nešto više od pola godine, tačnije 181 dan.

Povodom Dana poreske slobode u Udruženju „Lipa“, zahvaljujući posebno napravljenom kalkulatoru, izračunali su da prosečan hrvatski radnik svoj Dan poreske slobode može „proslaviti“ 1. jula. Tako je bilo i prošle godine.

Cilje udruženja je da ojača svest poreskih obveznika o visokoj ceni države koju su građani prisiljeni da plaćaju, kao i podsticanje promena u smeru poreskog rasterećenja.