Milioneri u svojim rukama drže polovinu svetskog bogatstva

Biznis 07. jun 201622:02 > 22:04
Podeli:
Izvor: Freeimages, ilustracija

Milioneri predstavljaju jedan odsto svetskog stanovništva, ali u svojim rukama drže gotovo polovinu privatnog svetskog bogatstva, pokazuje godišnji izveštaj finansijske firme Boston konsalting grup.

Ukupno 18,5 miliona bogatih porodica drži 47 odsto svetskog bogatstva akumuliranog u prihodima, uloga u bankama ili u akcijama, navodi se u ovom izveštaju objavljenom danas. Samo oni zajedno vrede oko 78.800 milijardi dolara, što je nešto više od godišnjeg ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) sveta.

U SAD se nalazi daleko najviše milionera, njih osam miliona, sledi Kina sa dva miliona, ali su oni proporcionalno najbrojniji u Lihtenštajnu i Švajcarskoj.

Tokom 2015. godine medjutim nije bilo velikog porasta bogatstva, prema ovom izveštaju. Privatno bogatstvo na svetu je poraslo „samo“ 5,2 odsto u odnosu na rast od sedam odsto 2014. godine, zbog finansijskih previranja, političke nestabilnosti i ekonomskih sankcija. „Rast privatnog bogatstva na svetu izgubio je zamah 2015. godine posebno u razvijenim državama“, navode stručnjaci Boston konsalting grupe.

Prema izveštaju, bogatstvo akumulirano u ofšor centrima, gde se nerezidentima nude niski porezi i diskrecija, poraslo je za tri odsto za godinu dana i dostiglo gotovo 10.000 milijardi dolara.
Švajcarska je i dalje najomiljenija ofšor destinacija za velike bogataše, ispred Singapura i Velike Britanije, navodi se u izeštaju.

Očekuje se prema izveštaju da će ofšor sektor rasti narednih godina uprkos regulatornim merama koje se uvode u borbi protiv izbegavanja oporezivanja. Otkrića u Panamskim dokumentima obelodanila su veliku razmeru upotrebe ofšor centara za izbegavanje poreza, što je navelo medjunarodnu zajednicu da najavi novi plan borbe protiv te prakse.