Za privatizaciju u Srbiji zainteresovano 1.929 investitora

Biznis 01. dec. 201414:28 > 14:32
Podeli:
Izvor: Freeimages/creationc

Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" objavio je spisak na kojem je 1.929 investitora koji su zainteresovani za učešće u privatizaciji preduzeća u Srbiji.

Spisak je, kako je navedeno, dostavila Agencija za privatizaciju, „nakon dva meseca borbe za poštovanje Ustava i zakona i rešenja poverenika Rodoljuba Šabića“.

Agencija za privatizaciju oglasila je 15. avgusta prodaju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima, a pisma zainteresovanih investitora dostavljana su do 15. septembra.

„Prva i gruba analiza takozvanih investitora potvrđuje da su se sumnje Pokreta ‘Dosta je bilo – Saša Radulović’ pokazale kao tačne – reforme (premijera Srbije) Aleksandra Vučića propale su pre nego što su najavljene“, objavljeno je na sajtu tog pokreta www.dostajebilo.rs.

Kako je istaknuto, na spisku zainteresovanih investitora je malo kredibilnih investitota i „stotine špekulanata i fantoma za koje niko nikada nije čuo, među kojima ima i onih sa osnivačkim kapitalom od svega 1.000 dinara i firmi iz of šor zona“.

“Na spisku su i poznatiji biznismeni koji su hapšeni ili su pod istragom zbog zloupotreba u sferi privrednog kriminala. Koncept pljačkaške privatizacije se svakako nastavlja“, naveo je pokret „Dosta je bilo“.

Najviše potencijalnih investitora iz Srbije

Najviše zainteresovanih investitora je iz Srbije – 675, zatim Rusije – 26, Nemačke – 18, Mađarske – 15, Italije – 13, SAD – 12, dok je po 11 zainteresovanih investitora iz Kine i Češke.

Iz Velike Britanije i Bugarske je po 10 zainteresovanih investitora, Austrije, Poljske, Slovenije i Makedonije po devet, dok je po osam investitora zainteresovano iz Kanade, Švajcarske, Grčke, Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Hrvatske je pisma o zainteresovanosti dostavilo šest investitora, iz Francuske njih pet, a po četiri investitora je zainteresovano iz Izraela, Slovačke i Kipra.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Holandije je zainteresovano po tri investitora, a iz Rumunije, Belgije, Belorusije, Indije, Irana, Švedske, Finske, Turske i Paname po dva investitora.

Pisma o zainteresovanosti dostavili su i po jedan investitor iz Albanije, Azerbejdžana, Australije, Malte, Pakistana, Republike Srpske, Litvanije, Tajlanda, Hongkonga i španije.

Najveće interesovanje za Galeniku

Pisma o zaintersovanosti za farmaceutsku industriju Galenika poslalo je 15 investitora, među kojim su Sovewick holging limited sa Kipra, VMD hospital technology PLC iz Mađarske, Terra partners asset management limited sa Malte, Farmaceutski import export iz Rusije, OOO Tehnoservis iz Rusije, Pharmaceutical enterprise Obolenskoye iz Rusije, Quantum strategic partners iz SAD i Roche DOO iz Srbije i Gama sistem.

Za aviokompaniju Aviogeneks zainteresovana su četiri investitora – Jetvision Balakan iz Srbije, Overseas private equity FZ-LLC iz UAE, Euroswiss Investment Holding iz Švajcarske i Arctica Airlines iz Rusije.

Pisma o zainteresovanosti za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor poslali su American high technology center i Simon metalurgic LLC iz SAD, Energcy mining advisory partnership i Goldman Sachs iz Velike Britanije, Reservoir minerals iz Kanade, MCM EVA iz Rumunije, ali i sprski Gama sistem.

Građanin Srbije Miloš Paunović poslao je pisma o zaintersovanosti za 92 preduzeća, među kojima su i Galenika i RTB Bor.

Za Beogradski sajam pisma o zainteresovanosti poslalo je devet investitora među kojimas su MK grupa, Artexis Group iz Belgije i EES grupa iz Nemačke.

Za industriju piva BIP se prijavilo devet investitora Equs capital partners iz SAD, Lubelski ćmiel investment iz Poljske, Aetheon capital iz Češke.

Pisma o zainteresovanosti za Dvadeset prvi maj fabriku malolitražnih motora iz Beograda poslalo je devet investitora među kojima italijanske kompanije Barbijeri i Goldoni, ali i srpska kompanija Lili drogerije.

Za Zastava kamione zainteresovano je šest investitora među kojima su tri kineske firme, i po jedna grčka, britanska i italijanska kompanija.

Za preduzeća Industrija motora i traktora (IMT) i Industriju motora Rakovića (IMR) pismo o zainteresovanosti poslala je kineska kompanija ćina national electric engineering tehnology corporation. Za IMT pismo je poslala i pakistanska kompanija Khawaha Salman Younis – Orient automotive industries, a za IMR se prijavila i poljska kompanija Ursus.

Autobuski prevoznik Lasta iz Beograda zanimljiv je za 10 investitora među kojima su Arriva iz Velike Britanije, Alsa iz Španije i Kavim pablik transportejšn iz Izraela.

Za Simpo iz Vranja prijavili su se Delo grupa kompanija iz Rusije, Nikola Petrović iz Nemačke, a bugarski građanin Ilija Džagarov poslao je pisma za 17 firmi među kojima iz za IMT, IMR, Petrohemiju, Azotaru i PKB.

Za konfencijsku industriju Prvi maj iz Pirota pisma o zaintersovanosti poslalo je 11 investitora među kojima su Mona iz Beograda, Tigar tajers iz Pirota, Opština Pirot i Slobodna zona Pirot.

Pisma o zainteresovanosti za Slavija hotele poslali su Elenilto grup iz Velike Britanije, Roberts Marshall representing Hilton hotels, MK grupa i još 10 investitora.

Za Fabriku automobila iz Priboja prijavilo se sedam firmi među kojima finska komapnija Sisu i Claudius capital iz Velike Britanije

Za HIP Azotaru Pančevo pisma je poslalo 10 investitora među kojima Alcsiszigeti mezogazdasagi ZRT iz Mađarske, Togliattiazot iz Ruske Federacije, Equs capital partners iz SAD, ECPI manadgement iz Češke.

I za HIP Petrohemiju pisma je poslalo 10 zaintersovanih investitora među kojima su Thompson global iz SAD, Falstaff iz švajcarske i Green tyre iz Mađarske.

MK grupa poslala je pisma o zainteresovanosti za 67 kompanija, među kojima su i PKB, Metanolsko-sirćetni kombinat i veći broj poljoprivrednih preduzeća.