Bajer pregovara o preuzimanju Monsanta

Biznis 19. maj 201611:43 > 11:46
Izvor: REUTERS/Brendan Mcdermid

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija Bajer AG potvrdila je da je počela pregovore s kompanijom Monsanto sa sedištem u SAD o mogućem preuzimanju tog poljoprivrednog proizvođača specijalizovanog za genetski modifikovano seme.

Direktori Bajera su se nedavno sastali s kolegama iz Monsanta kako bi „privatno razmotrili preuzimanje kompanije Monsanto o kojem se pregovara“, saopštila je nemačka firma. 

Bajer, koji se bavi proizvodnjom semena i proizvoda za uništavanje korova, insekata i gljivica, saopštio je da bi mu kupovina pomogla da „napravi vodeći integrisani poljoprivredni biznis“. 

Monsanto je sinoć saopštio da razmatra predlog Bajera, ali nijedna kompanija nije objavila detalje pregovora. Ovo je prvi put da su kompanije zvanično komentarisale moguće preuzimanje o kojem se već dugo spekuliše.

Bajer, sa sedištem u Leverkuzenu, specijalizovan je za farmaceutske proizvode i poljoprivredu, zapošljava oko 117.000 ljudi širom sveta, a prošle godine je od prodaje zaradio 46,3 milijarde evra. 

Proizvodnja Monsanta, čije je sedište u Sent Luisu, usmerena je na seme za voće, povrće i useve kao što su kukuruz, soja i pamuk, kao i popularni herbicid Raundap. To je najveći proizvođač genetski modifikovanog semena.