Šojble o pranju novca: Ili saradnja ili sankcije

Biznis 10. apr 201622:35 > 22:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Geert Vanden Wijngaert

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je u nedelju uveče da bi zemlje koje ne budu učestvovale u međunarodnoj inicijativi da se pomogne u borbi protiv izbegavanja poreza i pranja novca mogle biti podvrgnute sankcijama.

Šojble je za televiziju ARD rekao da ako bi, primera radi, Panama odbila da deli informacije o tome ko je vlasnik kompanija i ko ih kontroliše, „mogla biti stavljena na takozvanu crnu listu i neke vrste finansijska poslovanja s Panamom ne bi više bile moguće“.

Šojble je rekao da se Nemačka koncentrisala na povećanje transparentnosti, umesto zabranjivanja takozvanih „kompanija iz poštanskih sandučića“ što, kako je rekao, „zvuči dobro ali ne deluje“.

U okviru njegovog predloga u deset tačaka posle izbijanja afere sa ofšor računima u Panami, Šojble je rekao da predlaže da Nemačka ukine zakon o zastarelosti utajе poreza. „Oni koji izbegavaju porez, ne bi trebalo da mogu da imaju pomoć po zakonu o zastarelosti“, rekao je on.

Nemački ministar finansija je predložio međunarodnu inicijativu da se standardizuju i dele informacije koje će pomoći sprečavanje izbegavanja poreza i pranje novca.