Šta spasava Galeniku, stečaj ili strateški partner

Biznis 10. apr 201616:24 > 19:10
Izvor: N1

I pored 220 miliona evra dugova za Galeniku ima nade, uvereni su u Vladi Srbije. Od strateškog partnera očekuju da obezbedi stručnjake koji će pomoći da kompanija stane na noge. Zauzvrat, država partneru nudi 25 odsto vlasništva u Galenici. Stručnjaci različito o uspešnosti tog scenarija.

Mi se nadamo da ćemo zaista u ovom procesu imati neku od kompanija sa kojima smo prethodno razgovarali. Koja će zaista imati nameru da promeni Galeniku, ne samo u poslovnom smislu nego da iskoristi potencijale koje ima i licence. Država je spremna da svoj deo duga ili konvertuje ili otpiše ukoliko je u pitanju klasična privatizacija“, kaže ministar privrede Željko Sertić.

Ovakav model neće dati očekivane rezultate, smatra stručnjak za ulaganja Milan Kovačević i postavlja pitanje zašto bi neko ulagao svoja sredstva u kompaniju u kojoj ima samo 25 odsto vlasništva.

Pametan način bi uvek bio napustiti neko preduzeće, pustiti ga da ode u stečaj i da neko kupi imovinu i da proba sa tom imovinom da nešto uradi. Ima vrednost, imena mnogih lekova imaju značajnu vrednost. Ovde imaju vrednost mnogi ljudi, ima jako kvalifikovanih ljudi, ali ono šta se događalo i šta se možda još uvek događa, gomila se dug“, navodi Kovačević.

Prema nekim mišljenjima, strateško partnerstvo možda i jeste dobar put za oporavak Galenike, imajući u vidu sudske procese protiv nekadašnjih rukovodstava.

Pre četiri godine podignuta je optužnica protiv nekadašnjeg direktora Nenada Ognjenovića i sedam njegovih saradnika zbog sumnje da su oštetili preuzeće za oko 900 miliona dinara. Godine 2013. pokrenuta je istraga protiv novih lica, pored Ognjenovića.

Takođe, 2014. podignuta je nova optužnica protiv Ognjenovića i Dejana Backovića sa još sedam osoba zbog 75 miliona evra štete. U krivičnim postupcima obuhvaćene su i sporne aktivnosti za koje se sumnja da su oštetile Galeniku od preko 100 miliona evra.

Kada se ima u vidu ovakva prošlost Galenike kojom su upravljali politički kadrovi, a partije izvlačile novac iz toga, onda je bolje naći starteškog partnera, pa i ne pitati za cenu, da bi se došlo do kompanije kojom će se upravljati onako kako treba, kompanija koja će tržišno poslovati“, smatra ekonomska novinarka Radojka Nikolić.

Nekadašnji gigant će do 4. maja, kada ističe rok za podnošenje prijava za tender, čekati da vidi da li za njega postoji slamka spasa.