Javnost još ne zna zašto se i kome prodaje Luka Novi Sad

Biznis 01. apr 201617:34 > 17:44
Podeli:
Izvor: N1

Rok za dostavljanje pisama zainteresovanosti za prodaju Luke Novi Sad, poslednje luke u državnom vlasništvu, istekao je sinoć. Međutim, kako javnost još nije dobila obrazloženje zbog čega je ta luka uopšte na prodaju, tako nije saopšteno koje kompanije su zainteresovane za kupovinu.

Državna firma, odlično poslovanje, zadovoljni radnici. Na doboš, odlučilo je Ministarstvo privrede, iako je ne tako davno sopstvenom odlukom Luku Novi Sad izuzelo iz privatizacije. Zainteresovanih, kažu, ima, ali ne i informacija ko su i šta planiraju.

„Zaključno sa ovim datumom, pristiglo je 11 pisama o zainteresovanosti. Odluku o modelu i metodu donosi Vlada na osnovu predloga Ministarstva privrede u roku od 30 dana od dana dostavljanja predloga ministarstva“, navodi Ministarstvo privrede.

Povodom privatizacije luke, nedavno su iza zatvorenih vrata razgovarali ministar Željko Sertić i prvi čovek Novog Sada, koga smo pitali da li dobio odgovor o tome šta se zapravo sprema.

„Pitali smo. I šta je bio odgovor? Mislim da bi bilo prirodno da vam to odgovori ministar koji je pokrenuo sve to“. Zbog čega vi ne možete da nam kažete šta vam je rečeno?

„Nisam ja adresa koja je donela odluku. Ja sam dobio odgovor za ono što je mene interesovalo kao gradonačelnika Novog Sada. Ne mogu da dajem odgovor umesto ministarstva, niti sam portparol, niti sam donosilac te odluke. Mogu samo da kažem da u dobroj meri razumem odluku ministarstva“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Izvor : N1

O detaljima privatizacije, paradoksalno, nije upoznat ni aktuelni direktor Aleksandar Milovančev, i sam kadar vladajuće Srpske napredne stranke.

U kratkom telefonskom razgovoru, direktor Luke rekao nam je da od ministarstva nije dobio nikakve informacije o vezano za model privatizacije. Umesto svog komenatara, samo nam je napomenuo da je Luka Novi Sad ovog meseca oborila sve rekorde u pretovaru robe, pa neka to tumači kako ko hoće.

Za sindikalce, tumačenje je jasno – jedina neprivatizovana luka u Srbiji odlično posluje, zbog čega im, kažu, priča o prodaji zlatne koke Novog Sada zvuči kao loša prvoaprilska šala.

„Luka Novi Sad, iako je ovih deset ostalih luka u privatnom vlasništvu, ima veći protok robe od svih njih deset zajedno. Zaista ne vidim nijedan razlog, to je po meni samo politička odluka i iza toga stoje neki centri moći koje mi ne možemo da dokučimo“, smatra predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović.

Ovo je već treći pokušaj prodaje Luke Novi Sad, a do sad je svaki put među zainteresovanima bila francuska kompanija CFND. U poslednjem pokušaju kupovine, pre pet godina, pominjala se cifra od četiri miliona evra i plan da se zadrži 50 od sadašnjih 150 radnika.