Rusija spremna da gradi gasovod ispod Crnog mora

Biznis 24. mar 201614:24 > 14:26
Izvor: Tanjug,AP/Eduardo Verdugo

Rusija je spremna da sprovede projekat gasovoda ispod Crnog mora sličan Južnom toku ako Evropska komisija bude pokazala interesovanje, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da Rusija razgovara o takvim projektima s partnerima, ali da sve zavisi o toga „koliko je predvidivo i konstruktivno ponašenje Evropske komisije“, prenela je ruska novinska agencija Tass.

„Rusija namerava da to uradi ako postoji interesovanje. Ovo je ruska strana potvrdila u više prilika“, rekao je Peskov.

Peskov je rekao da je direktor Gasproma Aleksej Miler nedavno boravio u Italiji gde je potpisan memorandum o projektu ispod Crnog mora za „dostavljanje gasa Grčkoj i Italiji“.

Portparol predsednika Vladimira Putina je rekao da trenutno „nema projekata… sličnog Južom toku“, pošto se od tog gasovoda odustalo zbog stava Evropske komisije.

Peskov je dodao da je Gasprom pokazao interesovanje za takav projekat.

Ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov izjavio je ranije ovog meseca da šanse za nastavak projekta izgradnje gasovoda Južni tok i dalje postoje. On je rekao da u EU postoje različite snage koje se različito odnose prema projektu Južni tok od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. pošto se Evropska unija protivila da isto pravno lice bude i vlasnik gasovoda i distributer gasa.

Ruski list Izvestija u januaru je preneo da su pregovori izmedju Gasproma, ruskih i bugarskih vlasti o Južnom toku obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju Turskog toka zbog pogoršanja odnosa s Ankarom kada su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.

Zvanična Moskva je opovrgla te navode, dok je Evropska komisija ponovila da Južni tok može biti izgradjen samo ako se ugovori potpisani s ruskom kompanijom Gasprom preispitaju.