Ministarstvo se predomislilo, na prodaju jedina državna luka

Biznis 03. mar 201618:30 > 18:47
Izvor: N1

Ministarstvo privrede pozvalo je investitore da do 30. marta dostave pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, iako je ona do sad bila zvanično izuzeta iz privatizacije. Kako je došlo do preokreta i šta donosi sve izvesnija privatizacija jedne od retkih profitabilnih državnih firmi?

Da li Srbija ostaje bez poslednje luke u državom vlasništvu? Do sad, odgovor države bio je kategorično „ne“. Po svemu sudeći, ta kategoričnost bila je kratkog daha.

Ministarstvo privrede je u aprilu 2014. godine donelo odluku kojom je i zvanično van snage stavljena inicijativa za privatizaciju Luke Novi Sad. Nepune dve godine kasnije, isto ministarstvo donosi suprotnu odluku – raspisuje javni poziv zainteresovanima za kupovinu novosadske luke.

Ministar Željko Sertić već dva dana ne odgovara na naša pitanja šta ih je izazvalo da se predomisle, pa tako javnost ne zna ni kakav model privatizacije se planira. Te odgovore nema ni menadžment Luke.

„Nisam obavešten o tome i nemam komentar“, kaže direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev.

Nakon niza problematičnih privatizacija srpskih luka, 2010. donet je zakon koji koji kaže da lučka infrastruktura nije predmet prodaje i mora biti vlasništvo države. Međutim, rupa u zakonu omogućava potencijalnom investitoru da kupi sve prateće objekte i opremu, i de facto postane vlasnik, koji bi samo imao obavezu da državi plaća rentu. Taj zakon donela je vlada Demokratske stranke, koja se sad odlučno protivi privatizaciji.

N1

„Očito ćemo ponovo imati skandal, kao što smo imali Beograd na vodi, ovog puta će to biti Novi Sad na vodi, jer je ideja da nešto od strateškog interesa za Srbiju, a strateški interes za Srbiju jeste da ima bar jednu državnu luku, pretvori u nekakav biznis aranžman funkcionera SNS, i da se to građevinsko zemljište kojim raspolaže luka iskoristi za mahinacije, kao što se to čini u slučaju Beograda na vodi“, kaže predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Iako tajnovitost podstiče sumnju, privatizacija ne mora nužno da bude loša stvar, kažu stručnjaci. Lukama je potrebna modernizacija, što može da donese ozbiljan investitor. Problem je, ako taj investitor nije ozbiljan.

„Loš scenario bi bio da potencijalni kupac luke loše vodi to preduzeće i da od dobre kompanije napravi lošu, koja će za dve-tri godine biti u stečaju, a ljudi bez posla, a Novi Sad praktično ostane bez izlaza na more. Dobro bi bilo da se nastavi dobro poslovanje luke“, smatra profesor ekonomije Aleksandar Vasiljević.

A da luka dobro posluje i sad, pokazuje i činjenica da je u prethodne dve godine u novosadskom pristaništu pretovareno preko milion tona robe, a 40 odsto ukupnog izvoza žitarica iz zemlje ide upravo odatle.