Poslodavce briga za zakon, 30% njih ne isplaćuje topli obrok

Biznis 23. feb 201616:28 > 16:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Oko 30 odsto poslodavaca u Srbiji ne isplaćuje zaposlenima topli obrok iako im je to zakonska obaveza, izjavio je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vujović.

On je na predstavljanju „Sistema bonova kao sredstva plaćanja za ishranu radnika u restoranima i trgovinama“ kazao da bi broj poslodavaca koji svojim zaposlenima ne isplaćuju topli obrok bio sigurno manji ukoliko bi u Srbiji počeli da se primenjuju bonovi, odnosno vaučeri za ishranu.

Prema rečima Vujovića, sistem bonova, odnosno vaučera za ishranu radnika u restoranima i u trgovinama se već dugo godina uspešno primenjuje u 19 zemalja Evropske unije i u još 21 zemlji.

„Sindikat je u stalnoj aktivnosti da poboljša uslove za zaposlene, odnosno da se pravo radnika na topli obrok, koje je samo na papiru, i ostvari“, naglasio je Vujović.

On je najavio da će SSSS i Ap (Up) grupa koja nudi rešenja i prizvode prilagođene sindikalnim organizacijama u saradnji sa Međunarodnim institutom za socijalnu saradnju, od 24. do 26. februara organizovati konferenciju na temu „Sistem bonova kao sredstvo u službi ekonomskog razvoja i socijalnog napretka u Srbiji“.

Generalni direktor za Evroazijski region Ap grupe Žilijen Onglad kazao je da je sistem bonova povoljan za preduzeća jer im omogućava da zaposlenima isplate topli obrok a da na to ne plaćaju porez.

On je naveo da svaka zemlja sama određuje visinu limita vaučera za ishranu na dnevnom ili mesečnom nivou.

Kako je rečeno na današnjem skupu, cilj „sistem bonova“ za ishranu u restoranima i trgovinama je uspostavljanje efikasne ekonomske i socijalne politike koja je usmerena u korist zdravlja zaposlenih.

Sa stanovišta države, kako je naglašeno, bonovi, odnosno vaučeri su sredstvo koje obezbeđuje da se u sektoru trgovine i ugostiteljstva zadržavaju radna mesta, a garantuju i povećanje domaće i lokalne potrošnje u trgovini.