Počeo Sajam turizma u Beogradu

Biznis 18. feb 201612:08 > 12:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Na Beogradskom sajmu počeo je 38. Međunarodni sajam turizma koji će trajati do 21. februara, a predstaviće se više od 1.150 izlagača iz 55 zemalja.

Sajam je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je Srbija bezbedna i sigurna za sve one koji žele da uživaju i da su dobrodošli svi i sa istoka i zapada i prijatelji iz Amerike, Rusije, Kine i Evrope.

„Srbija je zemlja u kojoj ljudi iz celog sveta uvek budu dočekani kao najbolji gosti i ne pravi se razlika između istoka, zapada severa, Rusije i Amerike“, rekao je Vučić.

On je naveo da se može privući još veći broj turista i da treba uraditi još dosta toga na poboljšanju usluga, putne infrastrukture i uređenju planinskih cenatara i tri najveća grada – Beograda, Novog Sada i Niša.

Premijer je najavio da će u reku Dunav biti uloženo gotovo deset miliona evra, da bi Srbija mogla da učestvuje u regionalnom turizmu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je prihod od turizma u glavnom gradu prošle godine bio za 14 odsto veći nego u 2014. godini i da se mnogo radi na unapređenju infrastrukture i privlačenju turista.

Ministar turizma Rasim Ljajić rekao je da bi bilo dobro da se turizam kreira kao zajednički regionalni proizvod i da se bude što uspešniji u privlačenju turista iz trećih zemalja.

On je istakao i da je turizam konačno dobio mesto na privrednoj mapi koje mu pripada.

Prvi put na Sajmu turizma u Beogradu učestvuju Namibija i Malezija.

Prošle godine na sajmu je bilo 70.000 posetilaca, a ove godine organizatori očekuju 75.000.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Slovenija, a sledeće godine će to biti Crna Gora.

Pod sloganom „Gde još niste bili?“ u šest izložbenih hala predstaviće se najznačajnije turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata i ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu.

Izlagači na Sajmu turizma i ove godine će posetiocima ponuditi niže cene i do 40 odsto. Istovremeno sa Sajmom turizma na Beogradskom sajmu organizuju se još tri manifestacije – 12. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 7. Sajam vina BeoWine i 12. Sajam suvenira.

Radno vreme Sajma turizma u četvrtak, 18. februara je od 10.00 do 18.00, 19. i 20. februara od 10.00 do 19.00, a u nedelju, 21. februara od 10.00 do 17.00. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara. Cena parkinga je 200 dinara na sat.