Najtraženiji poslovi: Kuvari, mehaničari, frizeri, inženjeri

Biznis 16. feb 201609:47 > 09:51
Podeli:
Izvor: N1

Na sajtu Infostud tokom 2015. godine objavljeno je 19.000 oglasa za posao što je povećanje od 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu a u proseku za jedan posao je konkurisalo 130 kandidata.

Tatjana Vidaković iz Infostuda kaže da su ovo ohrabrujući podaci jer je ponuda poslova porasla. Takođe, ističe i da ukoliko je pozicija bolja onda se na jedan konkurs prijavi nekoliko stotina pa i hiljadu ljudi.

Prema njenim rečima, trendovi pokazuju da je porasla ponuda poslova iz oblasti IT, administracije, trgovine, prodaja, ekonomije i mašinstva a da je zabeležen pad ponude poslova iz oblasti marketinga i PR-a.

“Sigurno nije lako naći posao u Srbiji ali mi savetujemo kandidate da se naoružaju strpljenjem i krenu u potragu. Traženje posla je posao za sebe”, naglašava Vidaković.

Dodaje da je najčešće pitanje ljudi koji traže posao: “Da li je moguće naći posao a da to nije preko veze?” Ona pak kaže da ako se polazi sa tim stavom da je nemoguće naći posao bez veze onda ga neće ni naći i da oni uvek savetuju ljude da ima dobrih kompanija koje, preko konkursa, traže kvalitetne ljude.

Isti odgovor važi i za one koji ne veruju da mogu naći posao ako nisu članovi stranke. “Govorenje da toga nema bilo bi smešno ali u potragu za poslom se ne kreće sa tim stavom. Prilagodite CV svakom konkursu, motivaciono pismo je jako važno jer vam pruža priliku da objasnite zašto ste vi dobar kandidat za posao. Mislim da nije sramota uputiti pismo HR sektoru neke kompanije iako nemaju objavljene konkurse, time pokazujete proaktivnost”, savetuje Tatjana Vidaković.

Najlakše do posla dolaze programeri, mašinski inženjeri, inženjeri elektrotehnike, kuvari, automehaničari, frizeri i tu je ponuda poslova veća od potražnje, ističe ona.

Sa druge strane, interesovanje je veće od ponude za pozicije supervizor prodaje, radnici fizičkog obezbeđenja, fakturisti.

Govoreći o nezaposlenosti mladih, Vidaković kaže da je njima problem što se kao uslov za neku poziciju navodi posedovanje iskustva koje oni nemaju nakon izlaska sa fakulteta. Savet za njih je da o poslu razmišljaju unapred, tokom studija, da idu na praksu u neke kompanije, pohađaju seminare… jer će im to dosta pomoći u traženju posla. I volontiranje je takođe, važna stavka u CV-u.

Navodi i da je jako važno neformalno znanje koje kandidati poseduju.

“Prošlo je vreme kada je vrednost bila da dobijete jedan posao i da ga radite do penzije. Promena posla je dobra”, kaže ona.