Postignut dogovor o platama u javnom sektoru

Biznis 06. feb 201614:35 > 19:06
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta složili su se u subotu oko Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Kako je saopšteno nakon sednice, ispoštovani su svi zahtevi sindikata a koji se se odnosili na topli obrok i regres.

Ističu da su se u ovoj veruiji Nacrta našla određena rešenja koja unapređuju položaj zaposlenih u odnosu na neke ranije predloge.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potvrdila je da je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta sa poslodavcima i sindikatima dogovoreno kako će se uređivati plate u javnom sektoru i da očekuje da će do kraja naredne nedelje zakon o tome ući u skupštinsku proceduru.

Na konferenciji za štampu posle sednice Saveta ona je rekla da će se regres i topli obrok iskazivati posebno, a njihov iznos će biti u skladu sa mogućnostima vlade, kao i da će lokalne samouprave same uređivati osnovice za plate svojih zaposlenih.

„Ostaje i to da će lokalne samouprave morati i ubuduće da odgovaraju za svoje budžete, prema tome i da određuju osnovice za svoje plate. Tako je u svakom uređenom sistemu u kojem je lokalna samouprava zaista lokalna samouprava“, kazala je Udovički.

Predstavnik sindikata zaposlenih u javnoj upravi Zoran Savić izjavio je da je predlog zakona vraćen na doradu, znatno popravljen u interesu zaposlenih i da daje mogućnosti regresa i toplog obroka, a da minuli rad ostaje kao i dosad, čak i bolje formulisan:

„Zaposleni dobijaju mogućnost da ostvare naknadu za topli obrok i regres koju petnaest godina nisu imali. Naknada za minuli rad je nešto čak i bolje formulisana, jer je za sve godine rada u javnom sektoru, a naknada zarade ostaje po zakonu o radu“, kaže Dragan Savić, Sindikat zaposlenih u zdravstvu.

Plate u javnom sektoru se neće menjati, ali će novim zakonom, dodala je Udovički, one biti demistifikovane, što znači da će se tačno znati ko i koliko zarađuje. A ko će u javnoj upravi uopšte moći da radi i zarađuje još je nepoznanica, jer se odluka o broju onih koji će ostati bez posla i dalje čeka. Čekaju se kaže ministarka, usklađivanje sistematizacije i odluke lokalnih samouprava o maksimalnom broju zaposlenih:

„Apsolutno se na ostvarivanju propisa radi, činjenica je da se neće završiti sve u tom roku, ali je činjenica i da je rok od 60 dana bio izuzetno tesan. U ovom trenutku je impresivno do koje mere se na ovome radi, s obzirom da je reč o predizbornom vremenu“.

Predlog novog Zakona o platama u javnom sektoru biće usvojen na prvoj sednici Vlade i do kraja sledeće nedelje poslat u Skupštinu.