Lou kost kompanije iz Beograda idu na manje aerodrome

Biznis 31. jan 201612:16 > 12:21
Podeli:
Izvor: N1

Lou kost kompanije će, umesto na beogradski, sletati na manje aerodrome u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić.

„Aerodrom Nikola Tesla primarni je aerodrom i nije praksa u svetu da glavne aerodrome koriste lou kost kompanije. Njima nije tu mesto, već im je mesto na sekundarnim aerodromima“, rekao je Ilić.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, on dodaje da je preduzeće „Aerodromi Srbije“ osnovano kako da bi se stavili u funkciju manji aerodromi u Srbiji. Prema njegovim rečima, u klasi majih aerodroma je i niški aerodroma.

Ilić je rekao da je plan da se uskoro uz „Aerodrome Srbije“ kao operatera, u operativnu funkciju stavi i aerodrom „Morava“ kod Kraljeva, koji će „dobiti poseban zanačaj kada bude završena deonica Koridora 11 kod Preljine, jer je u neposrednoj blizini“.

„Plan je da se i na te aerodrome izmesti deo lou kost saobraćaja“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, osnovni zadatak novoformiranog preduzeća „Aerodromi Srbije“ je da se bavi upravljanjem, razvojem i održavanjem budućih aerodoma koji bi trebalo da se uključe u mrežu tog preduzeća.

U Srbiji trenutno postoje 22 registrovana aerodroma, a među njima je i nekoliko onih s veštačkom podlogom, koji se malo koriste.

„Takvi su aerodrom ‘Sjenica’ na Pešteru, Somborski aerodrom i Kovin. U kombinaciji civilnih i vojnih aerodroma, prvi zadatak će biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilno vojnog aerodroma kod Kraljeva“, dodao je on.

Preduzeće „Aerodromi Srbije“ počeće da radi u prvoj polovini februara, odlučeno je na sednici Vlade Srbije.