Dojče banka priznala gubitak od 6,5 milijardi evra

Biznis 28. jan 201609:10 > 09:12
Podeli:
Izvor: REUTERS/Sergei Karpukhin

Dojče banka je potvrdila danas da je ostvarila neto gubitak od 6,8 milijardi evra u 2015. godini, zbog visokih troškova restrukturiranja, rezervisanja za rizične plasmane i nižih prihoda.

Gubitak je samo u četvrtom kvartalu iznosio 2,1 milijardi evra (2,3 milijarde dolara), saopštila je Dojče banka, koja je većinu svojih finansijskih rezultata već obelodanila prošle sedmice, prenosi agencija AFP.

Banka je trenutno zaglibiljena u sudskim sporovima, budući da je protiv nje podneto oko 6.000 tužbi, a u maju prošle godine je kažnjena sa rekordnih 2,5 milijardi dolara zbog svoje upletenosti u nameštanje kamatnih stopa, navodi britanska agencija.

Vodeći nemački kreditor je suočen i sa istragom švajcarskih vlasti zbog sumnje da je dogovarao cene na tržištu plemenitih metala, a američki istražitelji ispituju i poslovanje ogranka Dojče banke u Moskvi zbog sumnje u moguću umesanost u pranje novca.

Novi generalni direktor te finansijske grupacije, Džon Krajan, obećao je široku akciju u pogledu promena poslovne kulture banke, ali su investitori zabrinuti da će parnični troškovi dalje pogoršati profitabilnost u godinama koje dolaze.

Uprkos visokim troškovima restrukturiranja, Krajan je obećao da će nastaviti putem koji je zacrtao.

„Znamo da period restrukturiranja može biti težak. Međutim, uveren sam da daljim sprovođenjem naše strategije na disciplinovan način, možemo transformirati Dojče banku u jaču i efikasniju instituciju, koja će postizati bolje rezultate“, naveo je on u saopštenju, koje prenosi Rojters.