Štrajk Akreditacionog tela Srbije ugrožava domaću privredu

Biznis 26. jan 201619:05 > 27. jan 2016 19:39
Izvor: N1

Već nedelju dana radnici Aktreditacionog tela Srbije su u štrajku. U Privrednoj komori upozoravaju da, ako resorno ministarstvo pod hitno ne nađe rešenje, štrajk može da naudi privredi Srbije i da dovede u pitanje trgovinske odnose sa zemljama Evropske unije.

Od 41 zaposlenog 32 već nedelju dana štrajkuje, sa jednim jedinim zahtevom – smenom v.d. direktorke Milice Lukešević. Radnici jedine institucije u Srbiji koja izdaje međunarodno priznatu akreditaciju za kontrolu robe kažu da se zbog njenog nestručnog rukovođenja dovodi u pitanje izdavanje akreditacija.

Time se narušava i status srpskog Akreditacionog tela u očima Evropskih institucija, objašnjava radnik u štrajku Milan Savić. “Akreditacija je deo prvog poglavlja o slobodnoj trgovini robe, da bi se slobodno vršila trgovina robe mora svako akreditaciono telo da bude deo međunarodnog akreditacionog tela”, kaže i Savić i dodaje da bi u suprotnom sva roba koja ulazi i izlazi iz zemlje morala ponovo da se kontroliše.

Da tako nešto nikako nije moguće tvrdi v.d. direktorka u svom odgovoru za Televiziju N1. “Evropska organizacija za akreditaciju je na sastanku u Briselu jednoglasno prihvatila moje imenovanje, 2014, bez ijednog dodatnog pitanja. Lažni su i navodi da postoji opasnost da će akreditaciono telo biti suspendovano zbog moje nestručnosti”, tvrdi Milica Lukešević.

Ipak, privrednici Srbije zabrinuti su zbog onog što se dešava u Akreditacionom telu, jer vesti o štrajku nikako ne mogu da imaju dobar odjek u Evropi. Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije kaže da eventualno gubljenje kredibiliteta ugrožava domaću privredu. “Postavlja se pitanje onda i validnosti svih dokumenata koja akreditaciona tela izdaju za našu robu i u pitanju su dokumenti koji prate našu robu na tržištu”, podseća Ljubović.

U Privrednoj komori dodaju da bi čitav spor u što kraćem roku trebalo da reši Ministarstvo privrede. Iz tog ministarstva kratko poručuju da se radi na prevazilaženju problema.