Samoopredeljenje: MTS će ugroziti bezbednost Kosova

Biznis 18. jan 201616:06 > 16:09
Izvor: N1

Pokret Samoopredelje smatra da će rad srpskog mobilnog operatera MTS, od trenutka kada Kosovu bude odobren pozivni telefonski broj 383, "ugroziti bezbednost Kosova i sprovesti kompletna integracija srpskog sistema", objavila je prištinska Koha.net.

Na konferenciji za štampu lider pokreta Visar Imeri rekao je da je kompanija, kojoj treba da se da dozvola, srpska državna kompanija i da se time sprovodi kompletna integracija srpskog sistema na Kosovu.

„Telefonski pozivi preko ovog operatera između Kosova i Srbije će biti smatrani kao lokalni, a ne međunarodni“, rekao je.

Ekspert Samoopredeljenja Ismet Hamiti rekao je da telefonski kod može da se reši i bez Srbije, a Kosovo može da se prijavi za međunarodni pozivni broj i ako nije članica UN.

„Rešenje bi bilo da se primeni rezolucija kosovske skupštine u kojoj se traži da Kosovo koristi pozivni broj Albanije 355. Sporazum o telefonskom broju je važno bezbednosno pitanje zbog mogućeg prisluškivanja“, rekao je on.

Hamiti je dodao da „ne postoji zemlja koja dozvoljava da kompanija neke druge zemlje radi na njihovoj teritoriji“.

„To će imati posledice po bezbednost naše zemlje. Ovom sporazumu se treba ozbiljno suprotstaviti i nadležni za to treba da odgovaraju pred narodom“, rekao je on.

Vlada Kosova je izdala uputstvo Regulativnoj direkciji za elektronske i poštanske komunikacije da izda privremenu i ograničenu dozvolu srpskom mobilnom operateru MTS koja bi trebalo da počne sa radom na Ksoovu kada bude usvojen pozivni broj 383.

Ministar za ekonomski razvoj Bljerand Staviljeci je rekao da je početak rada MTS operatera u skladu sa pregovorima i sporazumom koji je postignut u Briselu.