Hajneken preuzeo 97 posto Pivovarne Laško

Biznis 18. jan. 201611:25 > 15:32
Podeli:
Izvor: flickr.com

Holandski koncern Hajneken objavio je u ponedeljak da je velika većina malih deoničara Pivovarne Laško (PL) prihvatila njegovu ponudu o otkupu svojih deonica, pa je tako svoj vlasnički udeo u slovenačkoj pivarskoj industriji povećao s 43,49 na 96,92 posto.

Ponuda Hajnekena da deonice manjinskih deoničara preuzme po istim uslovima i ceni kao i deonice banaka i fondove koje je kupio prošle godine važila je do 15. januara i uspela je, objavio je Hajneken. Time je njegov vlasnički udeo povećan na 96,92 posto pa se preuzimanje Pivovarne Laško, koja ima dve velike pivare, u Laškom i Ljubljani, smatra uspešnim po slovenačkom zakonu o preuzimanjima.

Ponudu Hajnekena prihvatila je i uprava Pivovarne Laško na čelu s Dušanom Zorkom, prodavši svoje deonice koje su plaćene po ceni 25,56 evra za deonicu.

Hajneken je tako osigurao i otplatu 185 miliona evra kredita koje su imale obe pivare prema bankama, osiguravši jačanje svoje regionalne pozicije, uz zadržavanje već postojećih brendova pivara na lokalnom tržištu.

Slovenska industrija piva i mineralnih voda morala je biti prodana nakon što je zadnjih godina većinom prihoda servisirala visoke finansijske obaveze prema bankama, koje su joj morale odgađati rokove otplate i nakon što je prošle godine u prvoj polovini godine njena dobit smanjena na skoro četvrtinu, na 5,5 miliona evra.