Udruženje za gas: Biće Južnog toka, neophodan Evropi

Biznis 13. jan 201610:53 > 10:55
Izvor: N1

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić ocenio je da će se gasovod Južni tok sigurno graditi, jer je to najperspektivniji projekat za potrebe Evrope koja je energetski zavisan region od uvoza svih energenata.

On je agenciji Beta kazao da gradnja Južnog toka može da počne već sutra, jer je taj projekat inženjerski rešen, ali da početak njegove gradnje zavisi od toga „kada će Evropa skupiti snage da Americi kaže dosta“.

„Južni tok je neophodan projekat koji bi gradili Rusi i Bugari, ali ne i Amerikanci koji prave veliku štetu Evropi zbog toga“, kazao je Vuletić.

Prema njegovim ocenama, Južni tok će se gradi kada Evropa bude shvatila da će joj gas biti neophodan, jer nema drugih izvora da se taj energent obezbedi u bližoj perspektivi i da 2019. neće imati nijedan kubni metar gasa tranzita preko Ukrajne.

„Evropa će da se sukobi sa sopstvenim potrebama i interesima Amerike i onda će jednog trenutka morati da kaže dosta i da mora da obezbedi ono neophodno“, kazao je Vuletić.

On je naveo i da je Južni tok neophodan i za Srbiju jer bi zemlja imala koristi ne samo od naplate tranzitnih taksi već i od velike količine gasa koje bi joj bile dostupne, ali i zbog zahteva Evrope da se ugase termoelektrane.

Kremlj je juče negirao informacije o obnovi pregovora ruskih i bugarskih vlasti o projektu gasovoda Južni tok nakon pisanja bugarskog lista Standard koji je citirao izvore iz bugarske vlade koji su rekli da bi rad na Južnom toku mogao biti nastavljen za nekoliko nedelja.

Rusija je otkazala projekat Južni tok krajem 2014. godine sa obrazloženjem da je Evropska unija odbila da podrži izgradnju tog gasovoda, kojim bi se gas iz Rusije, preko Bugarske i Srbije, dopremao do centralne Evrope.