Novčanici ne dozvoljavaju pretpraznični šoping

Biznis 31. dec 201518:21 > 18:29
Izvor: N1

Da li nas je ove godine mimoišla pretpraznična potrošačka groznica, ili za poklone nismo štedeli?

Nema sumnje ko je u centru Beograda napravio najveću gužvu – ulične atrakcije su poslednjeg dana 2015. prolaznicima privlačile veću pažnju od izloga.

Onima koji od jutros već uveliko praznuju centralnim ulicama prestonice nije promakao ni onaj kojem je 31. decembra radno vreme – non stop.

„Deca su mnogo dobra, ona napišu želje, moja dobra vila to ispuni, ako su bila dobra“, priča jedan od deda mrazeva sa beogradskih ulica.

Retko ko u ovoj gužvi nosi šoping kesu. Od garderobe, sitnice bolje idu – kažu trgovci u ulici otvorenog srca. Rakija i med – prave pazar.

„Imamo i prilično stranaca, koliko vidim – Bugara i Italijana i već ne znam ni ja kojih država, maltene svi engleski parlaju pa ne znate ni ko je odakle“, priča prodavac Zoran Kostić.

N1

Manje gužve nego na ulicama ima u šoping centrima. Poslednje minute 2015. kupci koriste uglavnom za darove.

„Kupuju se pokloni, pošto je bila gužva svih ovih dana, tako da… sad koristimo vreme za to“, pričaju nam prodavci.

Ipak, prijatnija temperatura od ulične pogodna je i za razgledanje. Novčanici ne dozvoljavaju šoping. Mnogi od prolaznika kažu da su samo u šetnji.

Sve u svemu bez euforije. Prazničnu, pozitivnu atmosferu drže na nivou tek poneki – kojima je to i posao. „Beogradski Deda Mraz pozdravlja kolege u Sarajevu i Zagrebu, izravno iz Knez Mihajlove“, poručio je.

Kakva je atmosfera bila danas na ulicama Beograda pogledajte u prilogu Adama Santovca: