Vlada donela novu Uredbu o povlasticama za struju i gas

Biznis 30. dec 201513:25 > 13:28
Izvor: REUTERS/Regis Duvignau

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom su predviđene povlastice za utrošenu električnu energiju i gas za sve korisnike novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Novom uredbom su otklonjeni nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom, navodi se u saopštenju Vlade.

Građani će zahteve za sticanje statusa zaštićenog kupca podnositi lokalnim samoupravama, a imaće i mogućnost žalbe na rešenja. Limiti mesečne potrošnje električne energije povećani su sa dve na četiri puta od utvrđenog prava na subvenciju u kilovatčasovima.

„Na taj način se povećava broj kupaca koji će stečeno pravo na umanjenje ostvariti čak i u mesecima uvećane potrošnje, ukoliko se greju na električnu energiju“, navodi se u saopštenju.

Uredbom je regulisano da ugroženi kupac, kome obustavom isporuke električne energije ili gasa može biti ugrožen život ili zdravlje zbog zdravstvenog stanja, a koji je do sada imao pravo na zaštitu od obustave duga, ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa, stiče to pravo na osnovu medicinske dokumentacije. Novom Uredbom, jedno domaćinstvo može da bude korisnik oba prava ako ostvari oba statusa.

Ustavni sud je stavio van snage odredbe ranije Uredbe o energetski zaštićenom kupcu jer nije bila predviđena mogućnost žalbe. Do tada je postojalo 70.000 energetski zaštićenih kupaca, ali se očekuje da će primenom nove uredbe povlastice u plaćanje računa za struju i gas imati više od 200.000 građana.

Usvojena i Uredba o vaučerima

Vlada je na sednici usvojila i Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije.

Akcija prijavljivanja građana za vaučere biće nastavljena od 1. januara, tako da će prijavljivanje biti moguće od prvog dana nove godine do 15. oktobra 2016.

Uredbom je predviđeno da se vaučeri koriste do 20. novembra, a budžetom za sledeću godinu je opredeljeno 230 miliona dinara za tu vrstu subvencija, odnosno, 46.000 vaučera u iznosu od 5.000 dinara.

Naredne godine biće proširena lista potencijalnih korisnika vaučera na, između ostalih, i inostrane penzionere i domaće registrovane poljoprivrednike, a lista ugostitelja biće ažurirana mesečno, tako da kasnije u ovaj sistem mogu ući novootvoreni objekti i ugostitelji koji su do sada propustili priliku.