Sertić: Otvaranje poglavlja podsticaj privredi

Biznis 15. dec 201522:03 > 22:05
Izvor: N1

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je vlada u proteklih godinu dana imala dobre rezultate, što je pomoglo i kompanijama da budu bolje, što na kraju znači i više novca za državni budžet.

Sertić je, u ovodnom obraćanju na Gala večeri povodom dodele “Godišnje nagrade 2015” Srpske asocijacije menadžera (SAM), rekao i da je jučerašnje otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU veliki podsticaj i privredi i ministarstvu.

Kako je naglasio, iz EU dolazi 80 odsto investicija u Srbiji, a više od 65 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije je upravo sa članicama Unije.

“Pričati o integracijama svima je u redu, osim vama, jer vi predstavljate EU kompanije, nosite standarde, a pomažete i nama da budemo bolji”, rekao je Sertić dodajući “ni mi u vladi nismo bili tako loši”.

Ministar je naveo da je vlada u proteklih godinu dana imala dobre rezultate, što je, kako je naveo, i članicama SAM-a omogućilo da budu bolje.

“Naši dobri rezultati omogućili su i vama da budete bolji i da napredujete, a onda je to više para i za državnu kasu”, rekao je on.

Sertić je ukazao da nije bilo lako ni jednostavno doneti određene zakone koji su omogućili velike promene, ali je vlada i to uradila.

“Nekad je potrebno od pola godine do godinu dana. čak i kad imate najbolju ideju i model teško je nekad “provući” kroz sva ministarstva. Tu sede neki pravnici i sa njima morate da se borite, da dođete do zakona koji će da omoguće promene. To je veliki posao”, objasnio je Sertić.

On je rekao da veliki broj menadžera članica SAM-a poznaje lično, da razgovara s njima o različitim temama, i trudi se da razvija dijalog.

Čini mi se da dijalog privrede i vlade nikad nije bio tako razvijen kao u poslednjih godinu dana”, smatra Sertić.

On je dodao da članice SAM donose inovacije, kreativnost, a ministarstvo se opredelilo da pomogne razvoju sektora malih, mikro i srednjih preduzeća.

“I zakonodavno i finansijski ćemo pomoći, a od vas očekujemo da nam pomognete ne samo idejama, nego da prigrlite i mlade kojima ćete pomoći da budu još snažniji”, rekao je ministar i podsetio da će sledeća godina i zvanično biti proglašena godinom preduzetništva.

Sertić je primetio da je broj članica SAM u odnosu na prošlu godinu porastao i šaljivo dodao da mu je drago što vidi da je među njima sve više dama menadžera.

Želim vam da vas bude još više naredne godine, kao i da imate još veći broj dama”, rekao je Sertić.