EU daje novac za privrednu saradnju Srbije i Kosova

Biznis 08. dec 201513:19 > 13:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Evropska unija će sredstvima iz fonda IPA za podršku balkanskim zemljama u evropskim reformama pomoći pospešenje privredne saradnje i trgovine između Srbije i Kosova, kao poseban podsticaj otvaranju novih radnih mesta, saopštio je u Briselu evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Han je to rekao posle razgovora s predsednicima privrednih komora Srbije i Kosova, Markom Čadežom i Safetom Grdžalijuom, naglasivši da je povezivanje privrednika i stvaranje poslovnih mogućnosti ostvarivo samo ako se premošćuju međe i otklanjanju prepreke u celom regionu.

Evropski komesar je istakao da je podsticanje privredne saradnje Srbije i Kosova deo Berlinskog procesa pospešenja ekonomskih veza u regionu i potvrdio „rešenost EU da pruži podršku toj inicijativi ne samo na rečima, već i novcem“.

Han je objasnio da će Komisija u Briselu „iskoristiti sredstva iz IPA fondova da podrži i osnaži tu saradnju, koja ima vrednost i može poslužiti kao uzor za region“.

Predsednik PKS Marko Čadež je novinarima rekao da su predsednik PKK Grdžaliju i on izvestili komesara Hana o sasvim opipljivim rezultatima inicijative za pospešenje privredne saradnje i trgovine Srbije i Kosova.

Čadež je dodao da se usaglašavaju 52 veterinarska sertifikata za plasman poljoprivrednih proizvoda, dodavši da je osam tih potvrda već stupilo na snagu, dok će ovih dana biti usklađeni sertifikati za mlečne proizvode, a potom i za meso, što je presudno za plasman na oba tržišta.

Čadez je objasnio da su se Grdžaliju i on dogovorili i pre godinu dana podstakli susrete privrednika svakog meseca naizmenično u Beogradu i Prištini, pa su tako nedavno održani susreti kompanija iz sektora građevinarstva, energetike i poljoprivrede i prehrambene industrije, a u okviru tih susreta se sklapaju i ugovori.

On je podvukao da privrednici ne ulaze u rešavanje bilo kakvih političkih, statusnih ili imovinskih pitanja, već utvrđivanjem zajedničkih interesa mogu pomoći i političarima dve strane.

Predsednik PKK Grdžaliju je rekao da ključna prednost i prvenstvo mora biti data privrednoj saradnji i ocenio da se „nikakav politički niti socijalni mir ne može postići bez ekonomskog razvoja… niti integracija“.

Grdžaliju je predočio da je dijalog u celom regionu od velike važnosti i dodao da saradnja privrednih komora i poslovnih ljudi Srbije i Kosova „treba da bude uzor i za institucije kako treba odvojiti politiku od ekonomije i da privreda bude ta koja će spajati i graditi budućnost“ .

„Istina je da ima i velikih prepreka, ali se one mogu otkloniti samo kroz ovakav konstruktivni dijalog“, naveo je predsednik PKK, objasnivši da je cilj i to da saradnja privrednih komora dve strane dobije zasluženi institucionalni okvir.

Grdžaliju je pozvao medije da u tome odigraju pozitivnu ulogu. On je rekao da „nažalost dobra vest u odnosima Prištine i Beograda i nije vest“ i dodao da se „mora pričati o dobrim stvarima, ako i ne mogu svi biti dobri“.

„Pred predstavnicima Evrope moramo položiti ispit da naš region može biti područje mira i perspektive, jer je to i naš cilj i možemo ga postići samo kroz dijalog i saradnju i da ekonomiju uzmemo kao sredstvo unapređenja regiona“, rekao je Grdžaliju.