Atlantik Grupa kupila "bakinu tajnu"

Biznis 12. nov. 201414:37 > 14:52
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatska Atlantic Grupa potpisala je ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije "Foodland” sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, u naselju Igros.

Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju Srpske komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine, preneo je portal SEEbiz. U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od osam miliona evra.

Akvizicija prehrambene kompanije s prepoznatljivim brendom „bakina tajna“ i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantik grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja.

Asortiman “Foodlanda” prisutan je u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije (zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko).

“Foodland” je prema podacima Agencije za privredne registre u 2013. imao prihod od 1,2 milijarde dinara ili nešto više od 10 miliona evra. Dobit je nešto veća od 100.000 evra.

Po pisanju Tportala, preduzeće je visoko zaduženo, i to prema finansijskim institucijama: kratkoročne obaveze su veće od sedam miliona evra, a dugoročne iznose oko milion i po evra. Zaduženost je takođe dvostruko veća od kapitala što upucuje da kompaniji hitno bila potrebna dokapitalizacija ili jak strateški partner.

Dosadašnji većinski vlasnik “Foodlanda” Vaso Lekić rekao je da dalji razvoj kompanije i proizvoda u asortimanu zahteva značajna ulaganja, zbog čega su već duže vreme su o oblicima dokapitalizacije pregovarali s nizom potencijalnih partnera, prenosi SEEbiz.

Predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski naglasio je da su proizvodi “Foodlanda” pravi dragulj prehrambene industrije i najbolji ambasador kvaliteta i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svetu. „Bakina tajna’ nudi džemove, slatko i sokove od jedinstvenog lokalnog voća – bilo divljih kupina, jagoda, drenka ili koprive, stopostotne sledljivosti i pripremljene na domaći način“, dodao je Tedeski.

Krunski dijamant svakako je domaći ajvar koji su kao delikates prepoznali svetski prehrambeni trgovački lanci poput švedskog Coopa, australijskog Woolworthsa ili američkog Rossa, pa premium trgovci kao što su francuski Lafayette i Le Bon Marche, švajcarski Globus, švedski Hemkop, britanski Selfridges, ruska Azbuka Vkusa, americki Fairway ili japanski Fressay.