Konsultant: Nerealno da će saudijski princ kupovati u Srbiji

Biznis 05. nov 201517:58 > 19:11
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Saudijske Arabije 2013. u Beograd je došao princ te kraljevine.

Navodno, da kupi sprske banje i hotele koji do kraja godine moraju da se prodaju, inače će u stečaj. Resorni ministar Rasim Ljajić demantuje takve navode medija.

 Leteo je i u kosmos, i to kao prvi Arapin koji je to učinio, ali u Srbiji princ Saudijske Arabije dosad nije bio. A poslednji saudijski državnik u Beogradu je bio davne 1989. na Samitu nesvrstanih. Zato je sporazum u oblasti turizma na koji je sada stavio potpis – prvi sporazum ikada potpisan između dve države.

„Ovim sporazumom smo stvorili osnove da ubuduće naši poslovni ljudi, ali i naši građani, dolaze u Srbiju, a posle ove moje posete, planiram da i sam uskoro opet dođem, ali kao turista. Radujem se i što ćemo uskoro otvoriti našu ambasadu u Srbiji“, rekao je princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz el Saud.

Da li u paketu s razvojem turizma idu i tri banje, dva hotela i dve bolnice u državnom vlasništvu koje čekaju privatizaciju?

„Niko ovde nije došao da nešto kupuje, niti ovde ima nekog ko nešto reda radi prodaje. Ne bih voleo da se shvati, kao što se u pojedinim medijima stvorila slika da je ova poseta isključivo namenjena da mi prodamo neke banje i hotele, to je jedan mali segment ove posete“, rekao je ministar Ljajić.

Mali, ali ipak deo. I dobro je stvarati ekonomske odnose sa zemljom koja je mnogo veća i bogatija od Srbije, smatra konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević. Jedno „ali“ ipak postoji.

„Ali nije dobro pričati o nečemu što nije urađeno. Nerealno je da će princ kupovati i da je zato došao, on će se ipak potruditi da podstakne neke poslove za svoju zemlju“, smatra Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Može li šta da uradi za našu? Saudijska Arabija jedna je od zemalja koje su podržale zahtev Kosova za članstvo u Unesku, o tome je princ Al Saud razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem. Detalje razgovora nije želeo da iznosi, stav Srbije preneće, kaže, Rijadu. Nakon teških tema, čekao ga je opušteniji sastanak pod vedrim nebom.

Princ Saudijske Arabije video se i s gradonačelnikom Sinišom Malim. Njih dvojica su se prošetala savskom promenadom da bi gradonačelnik princa upoznao s najvećom arapskom investicijom – projektom Beograd na vodi. Prema rečima gradonačelnika, princ je impresioniran onim što je video.

Više o tome u prilogu Maje Nikolić: