Preuzimanje i spajanje kompanija trend u biznisu

Biznis 03. nov. 201511:54 > 11:58
Podeli:
Izvor: N1

Ova godina je u znaku buma preuzimanja i spajanja kompanija koje je poraslo čak 89 odsto u odnosu na 2014.

Trend preuzimanja i spajanja započeo je u Sjedinjenim Američkim Državama, a vrlo brzo se proširio i na Evropu 2014. Ove godine na preuzimanja i spajanja potrošeno je 1.200 milijardi dolara.

Obilje jeftinog novca u globalnom finansijskom sistemu podstsaknuo je najveći uzlet mega spajanja i preuzimanja kompanija od svetske finansijske krize 2008. godine, pri čemu je njhova vrednost do kraja septembra bila gotovo 90 odsto veća nego u istom periodu prošle godine. Od januara do septembra 2015. u svetu je već ugovoreno 45 spajanja i akvizicija kompanija, u vrednosti iznad 10 milijardi dolara.

Najnoviji primer je prošlonedeljna najava američke farmaceutske grupacije „Fajzer“, proizvođaca viagre, da planira da kupi Alergan, proizvođača botoksa čija tržišna vrednost premašuje 110 milijardi dolara.

Novi talas velikih spajanja krenuo je u SAD da bi 2014. prešao u Evropu, objašnjava Tangi Le Libu iz konsultantske kuće Orel BGC.

„Na raspolaganju je ogromna količina gotovog novca, kamate su izuzetno niske, a krediti se mogu dobiti po dobrim uslovima“, dodaje Le Libu upozorivši da neorganski rast može da bude laka opcija, ali može takođe i da uključi i rizike za velike strukture.

„Teško je spajati kulture’’, dodaje Le Libu, navodeći spajanje Nokije i Alkmoatel-Lucenta.

Uprkos rizicima, talas velikih spajanja najverovatnije će, procenjuje se, potrajati i 2016.