Građani Srbije ne štede u dinarima, iako su kamate bolje

Biznis 21. okt. 201513:57 > 13:59
Podeli:
Izvor: N1 info

Iako je kamata na depozite u dinarima i do sedam puta veća nego za devizne uloge, građani Srbije ipak više vole da štede u stranim valutama imajući u vidu činjenicu da u ukupnoj sumi novca na štednji nacionalna valuta učestvuje sa svega 3,9 odsto, dok ostale devize imaju udeo od 96,1 odsto.

Prema analizi portala Kamatica, štediše najviše poverenja imaju u evro, čiji je procenat učešća u ukupnoj štednji u inostranoj valuti 91,5 odsto. Na drugom mestu je štednja u američkim dolarima sa udelom od četiri odsto, dok su švajcarski franci na trećem mestu sa učešćem od 3,7 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), krajem septembra, dinarska štednja je iznosila 42 milijarde dinara, dok je devizna iznosila 8,6 milijarde evra.

Iz NBS podsećaju da je štednja u bankama, ipak, najsigurniji vid štednje i da su štedni ulozi građana zaštićeni do 50.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U centralnoj banci ne očekuju da će doći do povlačenje depozita iz banaka, jer i pored simboličnikh kamata poverenje u bankarski sistem Srbije iz godine u godinu raste, navedeno je u tekstu.

„Poslednjih godina sve više štediša opredeljuje se za štednju u domaćoj valuti. Dinarska štednja beleži konstantan rast, a tome je doprinela atraktivna kamatna stopa, niska inflacija i stabilan kurs nacionalne valute kao i činjenica da se na dinarsku štednju ne plaća porez na dobit koji se plaća kod štednje u inostanim valutama“, kažu u NBS.

Direktor finansijskog portala Kamatica, Dušan Uzelac, smatra da dinar vredi onoliko koliko verujemo u njega, i ističe da direktno potkopavamo njegovu stabilnost svaki put kada imamo novac namenjen štednji a odemo u menjačnicu i promenimo ga za devize, pa njih stavimo na štednju.

„Dodatno, svaki građanin svakodnevno utiče na stabilnost i vrednost dinara svojim navikama u prodavnici. Svaka kupovina proizvoda iz uvoza ga slabi i svaka kupovina domaćih proizvoda ga ojačava“, kaže Uzelac i dodaje da nas, na žalost, tome nigde ne uče.

Kada je u pitanju predstojeća nedelja štednje, Kamatica ocenjuje da se ekskluzivne kamate tim povodom neće davati, pa je prognoza da će kamata na štednju u dinarima biti oko sedam odsto, dok bi u evrima najveća kamata mogla da bude oko 1,5 odsto na godišnjem nivou.

Što se odnosa devizne i dinarske štednje tiče, Kamatica predviđa da se ni u nedelji štednje situacija neće bitnije menjati.

Takođe, očekuje se da će, s obzirom na jaku konkurenciju banaka u ponudi štednih uloga, kao predhodnih godina, doći do izvesnog prebacivanja devizne štednje iz jedne u drugu banku, u zavisnosti od visine kamatnih stopa na štednju u bankama ili promene valutne strukture depozita.