Đukić: Štednja u dinarima je atraktivna

Biznis 15. okt. 201509:39 > 09:52
Podeli:
Izvor: N1

Građani čiji depoziti uskoro ističu u nedoumici su, u kojoj valuti štedeti ove godine. Profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić kaže da je štednja u dinarima atraktivna zbog kamatne stope od pet odsto i jer se taj deo štednje ne oporezuje.

„Druga stvar o kojoj treba da vodite računa kada je štednja u pitanju je ponašanje kursa. Kurs je danas 120, ako uporedimo sa prošlom godinom vidimo da je kurs dinara vrlo malo oslabio“, kaže profesor Đukić.

On objašnjava da kada je u pitanju štednja dolazi do osetnih promena i da je dinarska štednja povećana i iznosi četiri procenta od ukupne štednje.

„Ono što je bitno je da se ukupna štednja povećava, doduše nešto usporenijim tempom, ali to govori da građani imaju poverenje u bankarski sektor. Što se tiče strukture štednje, dominira devizna i ne treba gajiti iluzije da će se to promeniti, jer vraćanje poverenja u nacionalnu valutu je mukotrpan proces. Kamatna stopa igra samo jednu od uloga za tu promenu“, kaže Đukić.

Profesor Đukić kaže da je većina građana, prilikom odabira banke u kojoj bi štedela, rezonovala tako što bi gledali u kojoj banci mogu da ostvare najveći prinos. kako kaže, neke banke su nudile kamatnu stopu i više od sedam odssto, što je jako veliki prinos koji su ostvarivale štediše.

„Srbija je u tome bila predvodnica u regionu, dolazili su ljudi sa strane i ulagali u naše banke. Kriza je mnogo toga temeljeno izmenila, jedan od efekata je besomučno štampanje novca u SAD i Engleskoj, kako bi se sprečio slom sistema. Ta poplava novca je uslovila da se menja struktura štednje i kamatne stope, sad imate nagli trend pada kamatnih stopa na štednju od prošle godine. Banke se sada suočavaju da imaju vrlo mali broj klijenata“, smatra on.

Đukić očekuje da će kamatne stope padati zbog sporog oporavka privrede.