„Zver“ – neuništiva limuzina Džozefa Bajdena (VIDEO)

Auto 28. jun 202212:19 > 17:5115 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Samit NATO koji će se održati u Madridu u sredu i četvrtak učiniće glavni grad Španije najvećim centrom moći na svetu, a tokom ta dva dana ugostiće 40 svetskih lidera. Ukupno 10.000 agenata će se brinuti o bezbednosti učesnika. Među učesnicima samita, pre svega se ističe predsednik SAD Džozef Bajden, koji već danas boravi u Madridu gde se sastaje sa predsednikom španske Vlade Pedrom Sančezom.

Kao i obično, američki predsednik će koristiti svoj službeni automobil „Cadillac One“ za obilazak ulica prestonice. Automobil, poznat po nadimku „Zver“, opremljen je maksimalnim bezbednosnim merama kako bi se garantovala bezbednost putnika u slučaju nesreće ili terorističkog napada.

„Zver“, koja je ekspresno dovezena iz Vašingtona, isti je automobil koji je koristio bivši predsednik Donald Tramp, piše španska „La vanguardia“.

Limuzina je duga 5,5 metara i teška između 6.800 i 9.000 kilograma, ima sve mere bezbednosti koje automobil pretvaraju u bunker, otporan na svaki spoljni napad. Oklopna konstrukcija šasije je debljine 20 centimetara i napravljena je od legure aluminijuma, čelika, titanijuma i keramike. Svaka vrata imaju težinu sličnu težini onima na boingu 757.

S obzirom na njegove dimenzije i težinu, jasno je da je službeni automobil Bajdena više bezbedan nego što je brz. Dostiže maksimalnu brzinu od 100 km/h, a za ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (približno 100 km/h) potrebno je skoro 15 sekundi.

Troši oko 63,5 litara na 100 kilometara. Ima registarsku tablicu ‘046’, s obzirom na to da je Bajden 46. predsednika Sjedinjenih Država. Njegova procenjena vrednost je 1,5 miliona dolara.

Što se kabine tiče, ima kapacitet da preveze do sedam putnika raspoređenih u tri reda sa formacijom sedišta 2-3-2. Prozori su napravljeni od pet slojeva stakla i polikarbonata, debljine su 5 inča. Da bi se sprečili projektili ili hemijski napadi, oni su „zapečaćeni“ i ne mogu se spustiti, osim vozačevog, koji se otvara maksimalno 7,5 centimetara.

Limuzina ima komplet prve pomoći, boce sa kiseonikom i kese sa krvlju, kompatibilne sa Bajdenovom krvnom grupom u slučaju da je potrebna hitna transfuzija američkom predsedniku.

„Zver” je opremljena suzavcem, oružjem različitih kalibara i kamerama za noćno snimanje kako bi se garantovala bezbednost predsednika i njegove pratnje.

Komentari

Vaš komentar