Znaci koji mogu da vas upozore na pucanje gume

Auto 08. avg 202207:06 > 08:243 komentara
Podeli:
guma, automobil
Izvor: Pixabay

Prenizak pritisak vazduha u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu da oštete gumu i postepeno je ispumpaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

Povezane vesti

Kako možete da primetite oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 posto. Tada vožnja više nije sigurna.

Pre „velikog praska“ obično postoje neki znaci, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se, piše Revija HAK.

Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može prouzrokovati proklizavanje zadnjeg dela.

Komentari

Vaš komentar