Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija

Auto 10. jun. 202112:42 > 12:452 komentara
Podeli:
Izvor: Jens Schlueter/AFP

Nemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je u sredu da će uložiti dodatnih 620 miliona dolara u švedskog proizvođača litijum-jonskih baterija "Northvolt" kako bi osigurao snabdevanje ključnim komponentama za svoja električna vozila.

Investicija je sastavni deo 2,75 milijardi dolara vrednog kruga finansiranja koji je pokrenula švedska kompanija, a vlasnički deo VW-a i nakon nove injekcije kapitala će iznositi oko 20 odsto.

Godine 2019. nemački automobilski gigant uložio je u „Northvolt“ 900 miliona evra.

“Ovom investicijom jačamo strateško partnerstvo sa ‘Northvoltom’ u ulozi dobavljača održivih baterijskih ćelija koje se proizvode uz upotrebu obnovljivih izvora energije i mogu se u potpunosti reciklirati”, rekao je finansijski direktor VW-a Arno Antlic.

Pročitajte još:

Novi kapital će biti upotrebljen za proširenje kapaciteta u proizvodnji, recikliranju, istraživanju i razvoju, poručio je Volkswagen.

„Northvolt“ je prva od šest megafabrika koje Volkswagen planira da lansira u Evropi do 2030. godine kako bi osigurao baterije i time poboljšao šanse da svrgne američkog giganta Teslu sa trona najvećeg proizvođača električnih vozila u svetu.

Švedska kompanija će početi da proizvodi ćelije za Volkswagen 2023. godine, a kapacitet rezervisan za najvećeg evropskog proizvođača automobila trebao bi se vremenom povećati na 40 gigavat sati godišnje.

Komentari

Vaš komentar