Vlačić: Interesovanje za hibride, električna auta raste, potrebno još podsticaja

Auto 09. sep. 202115:1318 komentara
Podeli:
Izvor: Delta Motors

“Građani Srbije se sve češće opredeljuju za kupovinu hibrida ili vozila sa potpuno električnim motorom, ali su u tom pogledu neophodni dodatni državni materijalni i nematerijalni podsticaji, kao i adekvatna edukacija stanovništva”, navodi Dario Vlačić, direktor prodaje u kompaniji Delta Motors.

Objašnjavajući trenutnu tržišnu situaciju na sajmu električnih automobila “Electric Vehicles days”, koji je zvanično otvoren danas u Novom Sadu, Vlačić je, navodi se u saopštenju, izneo podatak da je tokom 2020. godine na globalnom nivou izdvojeno 25 odsto više novčanih subvencija, nego u godini koja je prethodila, ali i da je prodaja električnih automobila porasla za čak 40 odsto.

“Pored finansijskih, važni su i dodatni stimulansi koji se odnose, primera radi, na pogodnost korišćenja žutih traka, besplatnog parkinga i sličnih podsticaja koji bi pozitivno uticali rast korišćenja takvih vozila. Osim ekoloških, tu su i finansijski motivi, pa tako vozači modela BMW i3 za 100 kilometara vožnje potroše svega 85 dinara”, navodi predstavnik Delta Motorsa, navodi se u saopštenju.

Vlačić ističe da je u tom smislu važno pratiti i u skladu sa tim implementirati međunarodne standarde, kako tržište u Srbiji ne bi postalo mesto gde će ubuduće završavati vozila iz razvijenih zemalja, a koja imaju visoku emisiju ugljen-dioksida.

On dodaje da je neophodno plansko širenje mreže različitih vrsta punjača, imajući u vidu da su aktuelne državne mere povećale interesovanje kupaca, poput određenih poreskih olakšica prilikom registracije hibrida kojima se mogu ostvariti uštede i do 236.000 dinara, kao i da ćemo ubuduće izvesno imati sve više vozača električnih i hibridnih vozila.

Izvor : Delta Motors

Ljubitelji automobila imaće priliku da i sami pogledaju modele izlagača Delta Motorsa-BMW X5 xDrive 45e M, kao i MINI Electric Cooper SE, koji su tokom 9. i 10. septembra izloženi na Novosadskom sajmu, gde će moći da dobiju detaljne informacije o tim elektičnim vozilima, navodi se u saopštenju.

Kompanija Delta Motors krajem godine planira da lanisira i najnovije električne modele BMW iXi BMW i4na domaćem tržištu, dok je većina aktuelnih modela dostupna u plug-in hybrid verziji.

Komentari

Vaš komentar