Vespa, simbol mladosti, slavi 75. rođendan

Auto 26. apr. 202108:201 komentar
Podeli:
Izvor: Tiziana FABI / AFP

Još otkako je Odri Hepbern godine 1953. upravljala vespom u "Prazniku u Rimu", italijanski skuter simbol je mladosti i stila. Mnogi su joj Italijani i dalje duboko privrženi, premda je napunila 75 godina.

„Imam vespu 12 godina, ovo mi je treća“, kaže 40-godišnji Marko Guerieri, knjigovođa iz Rima. „Želeo sam nešto originalnije od japanskih skutera, a uz to je napravljena od metala, a ne od plastike pa je izdržljivija“, dodao je.

Premda je za njega to najpraktičnija metoda prevoza, tvrdi da je mnogima statusni simbol. „U mojoj četvrti svi uspešni ljudi voze vespu“, kaže.

Rimske pustolovine Odri Hepbern i Gregorija Peka proslavile su vespu 50-ih godina prošlog veka, ali njena istorija počinje 23. aprila 1946, kad je registrovan prvi patent za njenu proizvodnju.

Legenda kaže da joj je ime, koje na italijanskom znači „osa“, dao Enriko Pjađo, osnivač istoimene fabrike, jer je zvuk njenog motora podsećao na zujanje.

Sedamdeset i pet godina i 19 miliona proizvedenih komada kasnije, vespa nije izgubila ništa od svog šarma.

„Devetnaest miliona devojaka i mladića, generacije su sanjale i vespom dobile svoju slobodu“, navodi se u entuzijastičnoj izjavi fabrike Pjađo povodom 75. rođendana ovog motora.

Od početka, 1946. godine, vespe se proizvode u sedištu tvornice Pjađo u Pontederi u Toskani. Tek su poslednjih godina otvorena i dva inostrana pogona, u Indiji i u Vijetnamu.

Komentari

Vaš komentar