Udruženje: Štetu pričinjenu neosiguranim vozilom plaćaju vlasnici tog vozila

Auto 02. feb 202113:465 komentara
Izvor: Pixabay (Ilustracija)

Udruženje osiguravača Srbije podsetilo je vozače na zakonsku obavezu da jednom godišnje, prilikom registracije motornog vozila, kupe i polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, ukazujući da štetu pričinjenu neosiguranim vozilom plaćaju vlasnici tog vozila.

Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti se koristi za naknadu štete pričinjenu trećim licima, upotrebom vozila.

„Ukoliko vlasnik motorno vozilo kojim je šteta pričinjena ne poseduje polisu osiguranja, štetu će isplatiti garantni fond pri Udruženju osiguravača Srbije, ali je krajnji platilac celokupne štete vlasnik tog vozila. To može biti materijalna i nematerijalna šteta, u zavisnosti od toga da li je u nezgodi bilo povredjenih ili je pričinjena samo materijalna šteta“, ističu iz Udruženja.

Kako je objašnjeno, ako dogovor sa dužnikom nije moguć, pokreće se sudski spor koji, po pravilu, ide na štetu počinioca nezgode. Tada se na osnovni dug dodaju kamata i sudski troškovi, što znatno podiže ukupnu sumu koju počinilac nezgode treba da vrati Udruženju osiguravača Srbije.

Ukupan dug tako može da dostigne nekoliko hiljada, do nekoliko nekoliko desetina hiljada evra.

Udruženje osiguravača Srbije je podržalo akciji Ministarstva unutrašnjih poslova u otkrivanju onih koji prave prekršaj jer upravljaju vozilom posle isteka roka važenja registracione nalepnice, čime će, kako je ocenjeno, biti smanjen broj onih koji će sami morati da nadoknade pričinjenu štetu.

Komentari

Vaš komentar