U Briselu prvi gradski autobus na vodonik

Auto 02. okt. 202122:439 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U Briselu je početkom školske godine počeo da saobraća prvi gradski autobus na vodonik, preneo je portal "Fokus na Belgiju".

Gradski prevoz u Briselu poslednjih godina koristi vozila koja sve manje zagađuju životnu sredinu i planira da u roku od deset godina više ne upotrebljava toplotne motore.

U Briselu već saobraća 37 električnih autobusa, ali od početka školske godine na ulicama glavnog grada Belgije pojavio se prvi autobus na vodonik.

Takav autobus ima prednost jer sa 40 kilograma vodonika može da pređe od 300 do 500 kilometara i to je dvostruko više od kilometraže koju može da postigne električni autobus.

Probe na više autobuskih linija će omogućiti dubinsku analizu rada austobusa na vodonik u različitim klimatskim uslovima, tokom leta i zime.

Sa bezednosne tačke gledišta, motori na vodonik ne predstavljaju veći rizik od eksplozije od konvencionalnih toplotnih motora ili motora na gas.

Mnogi gradovi poput Pariza, Lila, Los Anđelesa ili Kelna brane prednosti vodonika, čak i u odnosu na električna vozila, dodao je Fokus na Belgiju.

Komentari

Vaš komentar