Test: Teslin softver za samostalnu vožnju – smrtonosna pretnja za decu pešake

Auto 10. avg 202219:549 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Aly Song

Grupa za zagovaranje bezbedne tehnologije saopštila je da Teslin softver za samostalnu vožnju predstavlja smrtonosnu pretnju za decu pešake, što je poslednja u nizu tvrdnji i istraga o tehnologiji koja je pogodila vodećeg svetskog proizvođača električnih automobila.

Prema bezbednosnom testu koji je sproveo „Davn (Dawn) projekat“, najnovija verzija FSD Beta softvera više puta je na svom putu udarila u lutku veličine deteta, prenosi Gardijan.

Tvrdnje da tehnologija očigledno ima problema sa prepoznavanjem dece čine deo reklamne kampanje koja poziva javnost da izvrši pritisak na Kongres da zabrani Teslinu tehnologiju za auto-vožnju. U nekoliko testova, profesionalni test-vozač je otkrio da softver objavljen u junu nije uspeo da prepozna figuru veličine deteta pri prosečnoj brzini od ok 40 kilometara na sat, te da je automobil tada udario u lutku.

Osnivač grupe „Davn projekat“ Den O‘Daud, nazvao je rezultate „duboko uznemirujućim“, dodajući da tvrdnje „Tesle“ da je novi softver „neverovatan“ nisu tačne i predstavlja smrtonosnu pretnju po ljude.

„Više od 100.000 ljudi vozi Tesle i na javnim putevima koristi softver za samovozeći režim i tako u rizik stavlja decu širom zemlje“, naglasio je O‘Daud.

Komentari

Vaš komentar