Šest stvari koje bi trebalo uraditi pre nego što automobilom krenete na odmor

Auto 17. jul 202214:265 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Najveće gužve su na auto-putevima, zatim magistralnim i regionalnim putevima koji vode ka planinama, banjama i drugim turističkim centrima u zemlji. Veliki broj vozila je i u tranzitu kroz Srbiju. Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, naglašava da je od juna poginulo oko 70 ljudi i da je cilj kampanje "Vozi odmorno" da se skrene pažnja vozačima koji kreću na put kako da se pripreme. Istakao je da je jedino tehnički ispravno vozilo bezbedno za put.

Branko Stamatović je rekao za RTS da je od juna do danas na putevima Srbije poginulo oko 70 ljudi, a da u proseku život tokom leta izgubi oko 160 ljudi. Zbog toga je, ističe, važno da se što više i dalje radi na bezbednosti u saobraćaju.

Pročitajte još

U letnjim mesecima, neprilagođena brzina je glavni uzrok nesreća, zbog koje strada najviše ljudi, svaki peti, zatim vožnja pod dejstvom alkohola i, potom, umor i pad koncentracije.

Stamatović je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sprovodi kampanju pod nazivom „Vozi odmoran“.

„Ona je upravo namenjena za sve naše sugrađane koji idu na duga putovanja. Bez obzira da li su to putovanja u naše turističke centre, na letovanja u inostranstvo, cilj ove kampanje je da se skrene pažnja sugrađanima kada idu na put na koje sve načine da se pripreme“, rekao je on.

Šta bi sve trebalo uraditi pre puta

– Proveriti tehničku ispravnost vozila (posebno uređaja za upravljanje vozilom, za zaustavljanje vozila, za označavanje vozila i osvetljavanje puta);

– proveriti ispravnos aparata za gašenje požara u vozilu;

– imati dovoljno pogonskog goriva u rezervoaru (posebno zbog neočekivanih ili očekivanih gužvi i zastoja na putu i u saobraćaju);

– proveriti nivo svih tečnosti u sistemima vozila (ulje, antifriz, ulje za kočnice, tečnost za pranje vetrobrana);

– proveriti ispravnost klime, stakala, brisača, obezbediti „zavesice“ – štitnike od sunčevih zraka;

– imati pri ruci dovoljno tečnosti u vozilu.

Stamatović ukazuje na to da se vozilo mora pripremiti bar deset dana pre puta, jer ako postoji neki kvar da se na vreme otkloni.

„Jedino tehnički ispravno vozilo je i vozilo bezbedno za put“, naglašava on.

Ističe da je na prvom mestu važno da se isplanira ruta, kuda će se putovati da se vozači raspitaju o gužvama na putu, na granici, stanju i radovima na putevima i da se planiraju pauze.

Jedna od glavnih poruka kampanje je da se na svaka dva sata napravi pauza od najmanje 15 minuta.

Kada počinje odmor

„Na put se kreće naspavano i odmorno. Naš odmor ne počinje tek u trenutku kada kreće aranžman, već onog trenutka kada sednemo u automobil i krenemo na put“, opominje Stamatović.

Savetuje takođe, da se putuje isključivo danju, a razlog je što ljudski organizam u toku dana aktivan i navikao je tokom noći da spava.

Kampanja je posebno usmerena na inostrane putnike koji su u tranzitu kroz Srbiju i oni su, navodi Stamatović, značajno više počeli da svraćaju na odmorišta puteva.

Komentari

Vaš komentar