Reno podržao moratorijum na rudarenje u dubokom moru

Auto 10. feb 202222:54 > 23:331 komentar
Podeli:
reno logo znak natpis
Izvor: LOIC VENANCE / AFP

Francuski proizvođač automobila "Reno" podržao je moratorijum na rudarenje u dubokom moru i obavezao se da će isključiti metale s morskog dna iz svog lanca snabdevanja, objavio je portal Energija Balkana.

Prenoseći tekst agencije Rojters koja se pozivajući na izvore iz te francuske kompanije, portal navodi da je predsednik Francuske Emanuel Makron u oktobru prošle godine istraživanje morskog dna jednim od nacionalnih investicionih prioriteta, ističući i mogućnosti pristupa „retkim metalima” i bolje razumevanje morskih ekosistema.

Britanska agencija podseća da je francuska vlada najveći deoničar „Renoa“ sa 15,01 odsto akcija.

Odluka „Renoa“, koji je jedan od dva vodeća francuska proizvođača automobila, povećala je pritisak na novonastalu industriju dubokomorskog rudarenja čiji je cilj ekstrakcija metala za baterije, poput kobalta, nikla i mangana iz grumenja (nodula) veličine krompira sa morskoga dna.

Makron je prestao da podržava eksploataciju morskog dna, ukazujući na kontroverze vezane za industrije u nastajanju, za koju kritičari kažu kako bi mogla da uništiti još neotkrivene vrste i ekosistem u podmorju.

„Već čujem raspravu, trenutno ne govorim o eksploataciji, govorim o istraživanju”, podseća Rojters na Makronov govor iz oktobra prošle godine – na pokretanju investicionog plana „Francuska 2030”.

Francuska ima ugovor o istraživanju, posredstvom Instituta Francais de Recherche pour l’Exploitation de la Mer (IFREMER), za područje od 75.000 kvadratnih kilometara u zoni Klarion-Kliperton (Clarion-Clipperton), pozamašnom delu morskog dna u severnom Pacifiku, bogatom polimetalnim nodulima.

Rojters navodi da Francuska vlada i Institut IFREMER nisu zasad odgovorili na upit da prkomentarišu pozive na odustajanje od dubokomorskog rudarenja retkih metala.

Više od 90 nevladinih organizacija, okupljenih u Koaliciju za očuvanje dubokog mora, pozvalo je na zaštitu morskog dna i moratorijum na rudarenje. Međunarodna uprava za morsko dno (ISA), telo Ujedinjenih nacija, priprema propise koji bi trebalo da regulišu rudarenje na otvorenom moru, na područjima koja su izvan svake nacionalne nadležnosti.

Poziv na moratorijum eksploatacije s morskog dna već su podržale nemačke auto-kompanije BMW i „Folksvagen“, švedski „Volvo“ i proizvođač teških vozila „Skanija“, američki softverski div Gugl, a sada im se pridružio i „Reno“.

Portparol te francuske kompanije istakao je da je njihova podrška moratorijumu usklađena sa stavovima vlade u Parizu jer Francuska „planira ulaganja u istraživanje morskog dna, kako bi identifikovala potencijalna rešenja za održivo vađenje”.

Američki proizvođač električnih automobila „Rivian“ se, takođe, pridružio pozivu na moratorijum.

„Rivian deli cilj Koalicije za očuvanje dubokog mora da zaštiti naše okeane”, navela je kompanija u elektronskoj poruci odgovarajući na upit Rojtersa.

Istovremeno, kompanije koje poseduju licence za istraživanje morskog dna, uključujući The Metals Company, GSR i UK Seabed Resources – britansku podružnicu ogranka Lokid Martina – nadaju se da će na kraju prodati metale s morskog dna proizvođačima automobila, navodi Energija Balkana.

Komentari

Vaš komentar